Skip links

На 25 март се състоя дигиталната конференция за деца по проекта ни с Майкрософт „Млади посланици на технологиите и иновациите“

По време на конференцията номинираните 100 ученици в кампанията получиха своите грамоти. Чуха лекциите на специалисти от Майкрософт, които им показаха, в интерактивна сесия, как да започнат да програмират и ги вдъхновиха да се интересуват от нови технологии.

Следобед участваха в практическа работилница за социални иновации, водена от фасилитатори от нашия екип.

Над 250 гости уважиха събитието, сред тях бяха учениците, учители, родители, официални гости и журналисти.

Кампанията „Посланик на технологиите и иновациите“ се реализира в рамките на програмата Youth Spark Live на Майкрософт. През февруари и март повече от 2400 деца, от цялата страна, се включиха в инициативата.

Повече от сто деца на възраст между 15 и 18 години от цялата страна станаха посланици на иновациите и технологиите в рамките на едноименната ни инициатива. Проектът се реализира по програма Youth Spark Live, а финалът му беше на 25 март в „София Тех Парк“. 

Официални гости на събитието бяха г-жа Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика, г-н Евгени Ангелов, икономически съветник на Президента, г-н Валери Борисов, Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и г-жа Светлана Ломева, Изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София“ към Столична община.

Събитието откри Петър Иванов, Изпълнителен директор на Майкрософт България. Приветствия отправиха още – Анна Мари Виламовска, посланик на кампанията, Валери Борисов, Заместник министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Весела Калъчева, Изпълнителен директор на БАИТ и Евгения Пеева, Изпълнителен директор на „Заедно в час“.

На събитието младите хора също така представиха свои идеи за това как да се подобрят българската образователна система и общество с помощта на технологии, иновативни методологии и социални иновации. За финал те получиха грамота-отличие и като първите „Млади посланици на технологиите и иновациите“ в България ще имат мисията да предадат наученето и „запалят” своите съученици за каузата на технологиите и иновациите догодина.

Най-вече те се запознаха помежду си и намериха много нови контакти. А на нашия екип предадоха невероятно настроение и незабравима емоция.

Участниците дойдоха за събитието от над 24 населени места в страната, от 87 училища, като сред тях имаше и младежи с увреден слух, за които бе осигурен жестов превод от фондация „Заслушай се“. Те бяха селектирани от над 2400 деца, които през последните два месеца кандидатстваха в надпреварата за „Посланик на иновациите и технологиите“, изпращайки креативна автобиография само в шест думи и кратък отговор на въпроса: „Какво бихте променили с помощта на технологиите и как?“

Стоте финалисти, които взеха участие във финалното събитие на 25 март, бяха определени от комисия, в която участваха представители на Майкрософт България, Иновейшън Стартър, посланиците на кампанията Анна-Мари Виламовска и Жюстин Томс, експерти от „Заедно в час“, фондация „Старт ЪП“, „Аз мога тук и сега“, „Уча се“ и основните медиа партньори – Капитал.

 

Резултатите от кампанията в цифри:

18200 публикации в медиите

Включително: 150+ публикации (преса, радио, ТВ, Интернет) до 25 март:

  • 3 TV covered the project
  • 44 print media published materials
  • 70 online media shared information during the project development
  • 20 minutes’ reportage in the Bulgarian national Darik Radio
  • HiComm Magazine Interview
  • Interview in ITJobs

116800 споделяния във Фейсбук

64 000 харесвания

2400 участвали ученици

над 100 номинирани

70 асоциирани партньори

40 медиа партньори

 

Всички снимки от конференцията можете да откриете ТУК.

Презентациите на лекторите:

Весела Калъчева: eSkills-catalogue

Тони Йорданова: Programiraneto v lesni stapki

Теодор Панайотов: Beyond the cloud

Леона Асланова: Innovation intro

+