Skip links

2019 година

Дисциплината, която изучава прогреса

“Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”

Iconic Apple Commercial (1997)

Това е за лудите. Тези, които не пасват. Бунтовниците. Създателите на проблеми. Кръглите колчета в квадратните отвори. Тези, които виждат нещата по различен начин. Не са любители на правилата. И нямат уважение към статуквото. Можете да ги цитирате, да не сте съгласни с тях, да ги прославите или оскверните. Единственото нещо, което не можете да направите, е да ги игнорирате. Защото променят нещата. Те тласкат човешката раса напред. И докато някой може да ги вижда като луди, ние виждаме гениите. Защото хората, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят.

Иконична реклама на Apple (1997)

България

Тази година, мислейки за България, често се връщах към мислите на различни практици в областта на иновациите, които казват, че “иновациите те водят до най-лошото добро място” (Nesta) или че “това е практиката промените да не те изненадват” (Тим Кастел) или че “иновацията е функция на предприемачеството” (Питър Дракър).

В професионалния ни живот всеки ден ни се случва да разубеждаваме стартиращи компании, че идеята им за следващо мобилно приложение е иновация или че няма причина всичко ново, което смятат да правят да наричат “иновативно”. В практиката също е нужно да се разграничи общото речниково значение на думата от икономическия термин. Защото икономическият термин не означава “нещо ново”, “промяна”, “постоянно подобряване”, “изобретение”, означава конкретно: “комерсиализация на нещо ново, която води до органичен ръст на бизнеса или прогрес за обществото”. Иновацията заради икономико-политическия й генезис е винаги вгледана в пазара и в ресурсите. Затова и “проявата” й или това, което наричаме обекти на иновациите, са също пазарни понятия: продукт, услуга, процес, бизнес модел.

Ако сте идвали на някое от шестте издания на форума ни за иновации Innovation Explorer вече знаете: дисциплината иновации се учи, като част от икономиката, а нейната практика предприемачество се практикува в бизнеса под различни форми за стартиращи компании и корпоративен сектор.

Общото е концепцията за прогрес – общото развитие на историята, според която светът се подобрява с времето от гледна точка на наука, техника, демокрация, качество на живот, свобода и мир.

Прогресивния човек е напредничав, вгледан в бъдещето, а предприемачът е рисков, смел и упорит. Te са един и същ човек – съвременните будители и възрожденци, които отвоюват от тъмнината и незнанието смисъла и бъдещето за обществото, което обитават.

За да може, ако днес учим за иновациите, утре да сме иновативна нация.

Какво постигнахме през 2019 година?

На много висока цена все пак успяхме да учредим фонда Innovation Accelerator Bulgaria. От септември 2017 г. до декември 2019 г. общо взето бяхме толкова концентрирани в този проект, че малко ни оставаше време за нещо друго. Един месец след учредяването на фонда обаче, аз и Вени се разделяме с него, поради несъгласие с управленската политика.

Оцеляха събитията – Innovation Explorer и Академия за иновации. Продължихме работа с корпоративни клиенти, като успяхме да направим цели 5 обучения за Кока Кола България по Дизайн мислене, 17 за други клиенти, преподавахме…

Най-важното – не позволихме на битките да ни съборят, средата да ни демотивира, а целите ни станаха още по-амбициозни, защото нямаме избор.

Взехме и три награди, като национален победител на България в Европейски награди за предприемачество с грамота от Министерство на икономиката и Европейската комисия и от Female Founder Global Community.

Надявам се, уроците да са били значими и да имаме страхотна 2020 година.

Новите проекти

  1. От януари 2020 се включваме активно като партньор на проекта Тийноватор за изграждане на стартъп клубове в български училища, защото мисля, няма нужда да обясняваме, разбирате синергията 🙂
  2. Innovation Explorer 2020 е по-амбициозен от всякога, не пропускайте..
  3. Започваме със серия от обучения по проект за нова визия и стратегия на голям корпоративен клиент в България, подробности скоро…

Желаем Ви топли, уютни, благи Коледни празнични дни и весело посрещане на Новата година! Нека е смела, иновативна и по-добра!

Екипът на Иновейшън Стартър

+