Skip links

За втора година партнираме на летните курсове за деца на Софтуерния университет

За втора поредна година Иновейшън Стартър партнира на летните курсове за деца на Софтуерния университет – SoftUni Kids, в които децата учат програмиране, комбиниранo със знаниe за креативно и иновативно мислене, и решаване на проблеми.

Разговаряме с Ренета Георгиева, Директор образователни програми за деца, за идеята.

От миналата година предлагате летни програми за деца SoftUni Kids, разкажи ни повече за концепцията на програмата ви за най-малките?

SoftUni Kids e академия по програмиране за деца от 1 до 6 клас. За да може всяко дете да се докосне до процеса на създаване чрез програмиране, нашият екип от професионалисти разработи иновативен подход на учене чрез правене и постоянна работа в екип. Друг основен принцип по време на занятията ни е поставяне и постигане на заложените от самите деца цели под формата на финален проект.

По време на летните академии децата имат възможност да усвоят знания и умения от двумесечни курсове в рамките на седмица. Летните академии тази година са посветени на две теми – „Анимации“ и „Игри“, които ще разгледаме не само от гледната точка на програмиста, но и на дизайнера и екип „Иновации“.

Какви знания и умения придобиват децата в двуседмичния летен курс?

В рамките на тези две седмици децата ще се превърнат в експерти в програмирането с визуалния език за програмиране Scratch, разработен специално с образователна цел. Езикът е изключително интуитивен, като се използват предварително дефинирани команди под формата на блокчета. Това позволява на децата да се съсредоточат над логиката и алгоритмичното мислене в програмирането, а не върху синтаксиса на езика. Децата ще научат нови и  интересни факти за компютрите, интернет и устройствата около себе си. Понятията, с които ще се запознаят по време на обучението по програмиране са: програмен код, среда за разработка, алгоритъм, цикъл, оператори, променливи и условия.

В зависимост от темата на курсовете по програмиране, сме подготвили и допълнителни занятия по „Дизайн“ и „Иновации“. Така децата ще могат да научат повече за композиция, сториборд и художествено оформление от Веселина Дашинова. А по време на занятията по „Иновации“, организирани от вас – Иновейшън Стартър, децата се учат сами да намират проблеми и решения, да мислят креативно и да правят иновации. 

Не сме забравили и спорта и сме включили интересна и разнообразна спортна програма.

 А с какво могат да надградят нататък?

SoftUni Kids предлага курсове и през учебните месеци, а децата преминали през летните академии ще могат да продължат обучението си в групите за по-напреднали в модул „Програмирай и играй с платка Micro:bit”. Курсовете се провеждат както през уикенда, така и през работните дни. Повече информация за цялостната ни програма и летните академии може да намерите на https://kids.softuni.bg/.

Според теб, каква е формулата за успешно образование на децата в бъдеще време?

Не е лесно да се даде такава формула. Ще се опитам да  избера най-важните и ефективни съставки за мен, а това са именно и тези, които ние в SoftUni Kids сме избрали да следваме: разнообразие, интердисциплинарност, приложимост на знанията.

За записване и повече информация вижте ТУК

 

+