Skip links

Web report – крачка напред към промяната, стъпка назад към истината

КОНКУРС ЗА ЖУРНАЛИСТИКА

Като общество безспорно сме в деликатен етап на развитието си.

Влиянието на медиите върху ключови глобални процеси и налагането на дигиталните канали, като основен начин да бъдем информирани, става все по-осезаемо. Чувстваме се все по-обвързани с технологиите в стремежа си да бъдем адекватни на темпото на развитие на глобални тенденции и да следим отблизо значими промени, които са ключов фактор в ерата на дигиталната икономика.

И ако алгоритмите на социалните мрежи до голяма степен определят какво да виждаме и следим, то далеч не е трудно да установим, че постепенно всеки един от нас се превръща в своеобразен медиен канал, а с това отговорността как консумираме медийно съдържание нараства неимоверно. Именно затова сега е по-ключово отвсякога да знаем по какви критерии избираме кои са информационните канали, от които черпим информация. Заедно с това е добре да се замислим и колко отговорно подхождаме към този избор и осъзнаваме ли силата на “share” и „like“ бутоните.

КАК ОЦЕНЯВАМЕ „ЧИСТОТАТА“ И НЕЗАВИСИМОСТТА НА МЕДИЙНАТА СРЕДА В БЪЛГАРИЯ?

Можем да стъпим на официалната статистика на “Репортери без граници” от 2017 г., според която България се нарежда на 109-то място по медийна свобода. А можем и да се обърнем към вътрешното си усещане и отговор на този въпрос. 

Важно е да отчетем, че отговорността е споделена. Нашата собствена критична преценка какво смятаме за приемливо до голяма степен може да повлияе и на нивото на журналистика, стига да поемем проактивно отговорността за това. Ние в Innovation Starter вярваме, че промяната се случва и чрез личния пример и инициатива. Ако трябва да вземем мотото на нашата магистърска програма “Иновационен диалог” – “България става СУПЕР” – и добавим “с нашето активно участие”, откриваме и личната ни причината да се включим като организатор на конкурса за чиста журналистика WEB REPORT.

Пълната информация за конкурса е: ТУК

Конкурсът се организира с подкрепата на „Асоциация на европейските журналисти“, „Център за развитие на медиите“, „Българска асоциация за информационни технологии“ (БАИТ), “Обединени идеи за България”, „Българска асоциация на рекламодателите“ и редица други партньори.

Генерални партньори на конкурса са Мтел, които са организатор на Mtel Media Masters, най-разпознаваемият проект за журналистика в областта на иновациите и технологиите и Райфазенбанк България.

Радостни сме да споделим, че членовете на журито са изключителни професионалисти, които се открояват с впечатляващи биографии и често са се изправяли пред нелекия избор да отстояват дръзко позицията си в името на запазване на фокуса и мисията на журналистическата професия – обективни факти и анализ с гледната точка на всички, представени страни.

Началото на 2018-та ще бъде посветена на силния старт на конкурса и вярваме, че пролетта ще ни донесе много смислени журналистически материали. По този начин ще възвърнем рефлексите си за разпознаване на достоверна информация. Сред основните критерии на конкурса са позоваването на оригиналните източници, а също и грамотността, като фундаментална част на професионалната журналистиката.

Защото именно така можем да си припомним удоволствието от добре написан текст, който наистина носи информация и добавя стойност.

Вижте пълните условия за кандидатстване и допустимите журналистически формати ТУК

+