Skip links

Второ издание на конкурса „Иновации в политиката“

КОНКУРСЪТ „ИНОВАЦИИ В ПОЛИТИКАТА“ СТАРТИРА ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА

Той отличава най-впечатляващите инициативи и иновативни практики в публичната сфера.

Неговото мото е: „Смелостта побеждава предразсъдъците“

Innovation Starter e е партньор на конкурса за България, съвместно с представителя на инициативата в България – комуникационната агенция All Chanels Communications, както и в партньоство с организацията „Работещи идеи“.

Наградите “Иновации в политиката” са най-престижното европейско отличие в публичната сфера. Едноименният институт, базиран във Виена, и тази година търси най-добрите политически проекти в Европа, включително и от България. Един от основателите му – Едуард Щрасер вярва, че държавното управление има все по-осезаема и спешна нужда от промяна, за да отговори на нуждите на съвременния човек. “Имаме нужда от истински иновации в политическите практики, още повече добри дела и не на последно място от конкретни примери, които в действителност подобряват средата на живот в Европа”, казва той. Едуард, беше наш специален гост на Innovation Explorer 2018.

И тази година иновативни политически проекти от България имат възможност да участват в надпреварата с другите страни. 

Механиката е напълно прозрачна и без аналог в Европа. В България всеки гражданин има право да номинира конкретен български политик, работещ на местно, национално или европейско ниво. В допълнение, самите политици биха могли да се самономинират, участвайки със собствен проект, ако той покрива строгите критерии на конкурса. Възможните категории за участие са общо девет – “Цивилизация“, „Демокрация“, „Човешки права“, „Свобода“, „Работни места“, „Екология“, „Общност“, „Просперитет“ и „Качество на живот“.

Победителите се определят изцяло от жури, съставено от малко над 1000 европейски граждани, които се селектират на случаен принцип, като всеки има възможност да кандидатства за член на журито директно от сайта на инициативата – www.innovationinpolitics.eu.

Основните критерии при оценяване в наградите „Иновации в политиката“ са иновативността, създаването на мостове в културата и комуникацията между хората, изграждането на доверие в обществото, както и финансовата устойчивост на идеята или проекта във времето.

Всички проекти, които ще се борят за престижните награди „Иновации в политиката“ 2018, могат да бъдат номинирани до 15-и юли 2018 година през сайта на инициативата.

Само проектите с най-висок резултат във всяка от деветте категории ще отидат на финала на конкурса във Виена, Австрия. На официална церемония в кметството на австрийската столица ще бъдат връчени и самите отличия за най-иновативни практики, лично от представители на политическия елит в Европа.

През 2017 година сред 80-те финалиста до финал стигнаха и 3 проекта от България. Общо над 40 кандидатури бяха получени от страната ни, които се бориха с над 600 проекта от цяла Европа. Миналогодишните финалисти от България бяха:

  • д-р Марияна Тодорова от АБВ с проекта “Еднодневни трудови договори”;
  • Стефан Стоянов от ГЕРБ, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ в Община Пловдив, с проекта „Дигитализация на образователния процес в общинските училища в Пловдив – въвеждане на платформите G-suit“;
  • Илхан Кючюк от ДПС, Председателят на Младежко ДПС  и евродепутатът от АЛДЕ, с проекта “ВЕИ експозиции, изработени от децата на Севлиево”.

Повече за конкурса и инициативата следете и на страницата ни във Фейсбук.

+