Skip links

Всички презентации на лекторите и кратко обобщение на Innovation Explorer 2016

Нека започна обобщението за съдържанието на Innovation Explorer 2016 с това, че за екипа ни и за екипа на Капитал беше огромно предизвикателство да се справим с вашите високи очаквания след първото издание на събитието през 2015. Беше ни трудно да повярваме, че над 900 професионалисти ни си довериха тази година да обсъдим света на иновациите заедно. Благодарни сме за домакинството на Столична община и кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова и на София Тех Парк и г-жа Елица Панайотова, на всички партньори, които ни подкрепиха и споделят нашия ентусиазъм за това събитие.

Лекторите работиха като един добър екип и допълваха презентациите си, като успяха да обхванат ключови за нас теми, като „Къде и как търсим и провокираме креативността, защо е важно да я насочваме в градивна посока“ (Nir Refuah, McCann Erickson CEE, Filip Floetotto, PIXAR), „Какви са митовете и реалностите за технологичните иновации, на какво ни научиха, през погледа на една корпорация, като Хюлет Пакърд Ентърпрайз и една успешна и на американския пазар българска стартъп компания, като Flipps (Paul Jeremaes, HPE Innovation Centers, Kosta Jordanov, Flipps)“. „Защо има компании, които са толкова различни и желани и кое е онова нещо в корпоративната култура, което стимулира иновациите?“ (Kim Wylie, GOOGLE). „Границите (и вариантите ни) за защита на изобретения и иновации“ (Jurgen Benning, Intel).

С това приключи панелът на „големите“, на компаниите глобални иноватори, които устойчиво провокират интерес към процесите, знанията, културата на иновации в световен план.

Следобедът ни върна у нас с любимия ми панел Funding Innovation Community, който говори по въпроса „Какво правим, за да се променя България.“ „Как инвестираме време, усилия, средства да се образоваме, да подобряваме работата си и да се конкурираме с големите.“ Анна-Мари Виламовска, Филип Генов и Елвин Гури доказаха едно просто нещо: колко много е напреднала България, защото един държавен служител, един финансист и един инвеститор могат да презентират не само на нивото на международните лектори и по-добре от тях, но и последователно да защитават процесите за иновации в страната, като шанс за по-добро бъдеще за всички ни.

След тях се върнахме в най-близкия до нашата Агенция за иновации свят – този на консултантите, с блестящите презентации за промяната и методите, които я стимулират на Dino Kiritsis от PWC и Ralhp Rettler от Amplify Innovation.

Приключихме с Ивелина Пенева и възможностите за финансиране на иновации у нас по Конкурентноспособност.

По-аналитичен поглед върху съдържанието на форума можете да прочете в материала на Юлиян Арнаудов в Капитал: „От хората за хората„. Както и в поредицата интервюта с лекторите, посветени на форума: с Нир Рефуа, с Коста Йорданов, с Филип Флоетото, с Пол Джеремаяс.

Насладете се на презентациите на лекторите, които са нашият подарък за всички вас и ще се видим отново през 2017-та година:

 1. Nir Refuah, McCann Erickson CEE
 2. Philip Floetotto, PIXAR
 3. Jurgen Benning, Intel
 4. Kim Wylie, GOOGLE
 5. Paul Jeremaes, HPE Innovation Centers
 6. Kosta Jordanov, Flipps
 7. Anna-Marie Vilamovska, Secretary for Innovation Policy, Cabinet of the President
 8. Elvin Guri, Empower Capital
 9. Filip Genov, UniCredit
 10. Ralph Rettler, Amplify Innovation
 11. Constantine „Dino“ Kiritsis, PWC CEE
 12. Ivelina Peneva, Ministry of Economy

 

 

+