Skip links

SatGeo е големият победител в кохорта 3/2021 на Innovation Starter Accelerator и Софийска вода, част от Veolia

InnovaOne също ще получи техническа подкрепа от Veolia

На 31-ви май в София Тех Парк се проведе финалният демо ден на кохорта 3/2021 на Innovation Starter Accelerator. Събитието се реализира под патронажа на Европейска инвестиционна банка.

Една година по-рано Софийска вода, част от Veolia, подписа 5-годишен меморандум за сътрудничество с акселераторската ни програма за pres-seed финансиране.

В съвместната кохорта, която е третата ни поредна в акселератора, кандидатстваха над 80 компании, от които бяха одобрени 6. Те преминаха през интензивно обучение в рамките на 3 месеца.

До успешно завършване достигнаха 5 екипаCW Engineering, Ridotek, InnovaOne, SatGeo и Smart Water.

Финансиране в размер на 25 000 евро за развитие на проекта си от Innovation Starter Accelerator ще получи стартъпът SatGeo.

Проектът развива технология базирана на сателитни изображения, които помагат за ранно откриване и превенция на аварии по водопроводната мрежа. Компанията беше и единствената в кохортата, която е основана от жена – Биляна Николова. Тя е експерт с опит в разработването на технологични решения във водния сектор. С екипа си от ГИС специалисти, експерти в областта на обработката на сателитни изображения и инженери, развиват иновативна технология, която за момента няма конкурентен бизнес модел в региона.

Тази компания ще получи и техническа подкрепа и достъп до инфраструктура за развитие на проекта си от “Софийска вода” АД, част от Веолия. Веолия избра и втора компания, на която да даде шанс за развитие – младата InnovaOne, проект на ученици и техния учител от гр. Харманли, които развиват сензорна технология, която прави мониторинга на въздуха и водите, достъпен за крайните потебители чрез мобилно приложение в реално време.

В журито на демо деня участваха ключови мениджъри от Софийска вода АД, част от Веолия, Столична общинска агенция за инвестиции и приватизация, Аурубис България и Иновейшън Стартър.

При връчването на наградите Франсоа Деберг, Директор на Веолия за България, подчерта значението, което иновативните решения и подкрепата им имат за екологичната трансформация на икономиките. Останалите три отбора-финалисти получиха предметни награди и грамоти.

+