Skip links

Робот за дезинфекция

Иновации в криза

Българските компании Инолед и Елукс, с управители Николай Ангов и Георги Куртев реагират на пандемията от коронавирус с иновация

Високо-ефективна технология за професионална дезинфекция на помещения с UVC светлина разработи съвместно български екип с представители на компаниите Инолед и Елукс.
Към момента вече разполагат с 10 мобилни екипа в цялата страна. Te са екипирани с техника за дезинфекция и борба с вирусите, всеки, от които, с капацитет по 1,000кв.м./час.

За да автоматизират процеса, изобретателите първо минават през решение с подвижна количка с мощни UVC лампи прикачени към нея. Впоследствие правят и следваща стъпка, като създават и мини робот с дистанционно управление, който се движи сам и може да обслужва голяма площ за кратко време. За да работят в добри условия и да намерят части за робота подкрепа им осигуряват от София Тех Парк.

За технологията:

UVC светлината има силно противобактериално действие и от години се използва с голям успех в медицината, за стерилизиране на операционни зали и инфекциозни болници. Най-чувствителни към нея са вирусите и бактериите в тяхната вегетативна форма (бацили, коки). Ултравиолетовите лъчи (UV) представляват електромагнитно излъчване с дължина на вълната в диапазона от 10 до 400 нанометра (nm). Като противобактериални са познати лъчите с дължина на вълната между 250 и 270 нанометра. В природата противобактериалното ултравиолетово излъчване (т. нар. излъчване UV-C) е част от слънчевата светлина, но по-голямата част от него не достига до земната повърхност.
UV-C лъчите са изключително ефективни при убиването на много видове бактерии, плесени, вируси и други микроорганизми. Най-силно е UV-C лъчението в спектралния диапазон от 254 nm. Същността на ултравиолетовата дезинфекция се основава на способността на ултравиолетовите лъчи да проникват през клетъчната стена и да потискат репродуктивните способности на клетката.
Ултравиолетовото излъчване въздейства непосредствено на генетичния материал на микроорганизмите (ДНК или РНК), като по този начин нарушава естествените процеси на живот и делене на клетката. Това позволява с UV технологията да се постигне унищожаване на до 99,99% от всички патогени в рамките на секунди без добавяне на химикали и без вредни странични ефекти.
UVC светлината от години се използва с голям успех в медицината, за стерилизиране на операционни зали и инфекциозни болници. Технологиите, базирани на UVC дезинфекция намират своето приложение в борбата с COVID-19 както в болници и други медицински сгради, така и множество офиси, магазини, производства, публични сгради и аптеки.

Робот за дезинфекция

С технология, като тази, която е и роботизирана, могат да се обработват всекидневно индустриални помещения и проблемни зони в борбата срещу COVID-19, както в болници и санитарни учреждения, така и в офиси, магазини, производства, публични сгради, градския транспорт и аптеки.

За повече информация:

Инолед ООД
гр. София, ул. Панорама София №11, офис 6
02/427 6668
[email protected]

Елукс ООД
Гр. София, кв. Бусманци ул. Гурко 50
02/ 973 8200
[email protected]

+