Skip links

Коронавирусът и иновациите: Новите изобретения, вдъхновени от пандемията

Иновации в криза

иновативен обдишвател,  маска вирусо-убиец и дръжка за отваряне на врати без ръце са само някои от иновациите в борба с коронавируса. 

От обявяване на пандемията от коронавирус Covid-19 досега, доктори, учени и дизайнери работят усилено по идеи, които да спрат разпространението на вируса. 

Обдишвател, изобретен в Уелс и подкрепен от правителството вече успешно е приложен в лечението на пациент, заразен с Covid-19. Масовото производство на маска, която убива вирусите е вече в употреба. 3D дизайн за производството на дръжка за отваряне на врати без ръце вече масово циркулира в обръщение. 

Това показва как Уелс, една сравнително малка област в Англия, може да се справя с бързо с проблеми, изправяйки се пред най-голямото предизвикателство на нашето поколение. 

Covid Обдишвател

Създаден само за 3 дни, този обдишвател, би могъл да облекчи драстично натоварването на медицинския персонал и здравната система. 

Д-р Райс Томас, от Болница Глангуили в Кармартен (град в Южен Уелс) е сериозно обезпокоен поради липсата на апаратура за интензивното отделение (ICU). В частност обдишватели, за справяне с потенциалния прилив на пациенти. Заедно с инженерната компания CR Clark & Co, създава машина, която не само помага на пациентите да дишат, но и прочиства помещенията от вируси. 

“Технологията е простичка и мощна и е специално създадена да се справя с коронавирус Covid-19 в среда на зараза”, споделя Д-р Томас. 

Той споделя, че пациент в Ланели, който е бил лекуван с машината през уикенда вече се възстановява добре. Уелс одобрява и подпомага производството на 100 обдишвателя на ден. 

маска ВИРУСО-убиец

Създателите на маската твърдят, че тя убива повече от 95% от съществуващите вируси. Включително коронавирус Covid-19. Компанията се надява да започне производство от един милион маски на седмица. 

„Работихме по създаване на антивирусен материал от 2011 година насам, но едва в последните 5 седмици успяхме да създадем маската вирусо-убиец, в отговор на настоящата пандемия” – споделя Ана Робъртс, от Virustatic Shield.

Дръжка за врата, която отваря без ръце

На Уин Грифитс му хрумва идеята да създаде 3D инструмент за отваряне на врати без допир с ръце, когато съпругата му посещава местна болница предходната седмица и е трябвало да се докосва до дръжките на вратите в болницата. 

Същата вечер той създава прототип, който служи за прикачване към дръжката на вратата. Той разпространява 3D дизайна онлайн безплатно за всеки, който би искал да си принтира такава дръжка. 

Г-н Грифит казва: „Надявам се хората, които имат 3D принтер да подпомогнат местните болници и други публични институции и локации, като разпространят дръжките безплатно.”

А вие сещате ли се за изобретение, с което да се справяме по-добре с настоящото предизвикателство?

Източник на материала:BBC News

Превод за Innovation Starter: Венеция Нецова-Ангова

+