Skip links

Втора част от Холандската ни поредица за „умните градове“

На 28 септември в София се проведе второто събитие от поредицата за умните градове, което организираме в партньорство с Посолството на Кралство Нидерландия в България – Dutch Innovation Café (Smart Cities Series 2017). В обсъждането участваха над 70 участници от България и Холандия.

Събитието откриха негово превъзходителство Яп Вернер, ръководител на мисията на Кралство Нидерландия в България и Йерун Ван Хертум от технологичния лидер Strypes. Специален гост беше зам. министърът на икономиката Александър Манолев, а модератор – Виктория Тошкова, международен редактор в Investor.bg. 

По покана на посолството и Холандския технологичен клъстър в България гостуваха холандските експерти Том ван Дам от connekt.nl и „Мениджъра иновации“ в Холандския технологичен клъстър, ICT Netherlands – Барт Ламот

Освен тях, гостите се запознаха с проекта “Зелена София” на Столична община, за който разказа Петко Анчев, координатор в “Зелена София“ и как и с какви инициативи столицата се подготвя да се бори за отличието за най-зелен град в Европа през следващите години.

Каква е причината да говорим все по-често за градска мобилност? И как иновациите в града се случват на практика беше тема на отворената дискусия и също, предизвикателство и към участниците в работилницата по Дизайн мислене за градски иновации. Бяха посочени приоритетни области за развитие, които и според Европейската комисия, са обект на интерес за бъдещо сътрудничество под формата на публично-частни иновационни партньорства, посочи зам. министър Манолев и за които ще бъдат разработени пътни карти за развитие:

  • Чисти, ефективни, безопасни, тихи и интелигентни пътни превозни средства;
  • Умна, зелена, с ниска стойност на поддръжката и щадяща климата, инфраструктура;
  • Ефективните модални системи за управление на трафика;
  • Интегрирани интермодални информационни и управленски услуги;
  • Гладка логистика;
  • Интегрирана и иновативна градска мобилност и транспорт.

„Безспорно е, че той (б. р., “един умен град“) трябва да предлага иновативни решения в редица области – икономика, мобилност, околна среда, управление, начин на живот и хора и т.н., но превръща ли се в „умен“, ако има резултати само в една от тези области, дори и те да са най-големите достижения в световен мащаб? Мисля, че всички ще се съгласите, че отговорът е „не“. Защото най-важното е умните решения да навлизат в колкото се може сфери на градското ни ежедневие и да подобряват условията за живот за хората” – добави още зам. министър Манолев.

Презентации на международните лектори може да изтеглите оттук:

  1. Барт Ламот, SMART CITIES
  2. Том ван Дам, CONNECT WITH AMSTERDAM’s SMART CITIES INNOVATORS

Повече и за първото издание на събитието, ако сте пропуснали, можете да видите тук.

Поредицата за “умните градове” се организира от Посолството на Кралство Нидерландия в България с медийното партньорство на Капитал, Блумбърг, Инвестор и Дарик.

Вижте снимки от събитието на страницата ни във Facebook ТУК

+