Skip links

Как „умните градове“ се нуждаят от умни хора

В партньорство с Посолството на Нидерландия в България организираме серия събития – Dutch Innovation Café (Smart Cities Series 2017), посветени на “умните градове”.

Първото от тях ще се проведе на 22 юни, като специален гост-лектор в него ще бъде Адри Уишман, основател на IoT Nederland (Internet of Things Nederland), който ще сподели холандския опит в превръщането на Амстердам в „умен град“. През 2016 година Амстердам печели наградата на Европейската комисия за най-иновативна столица на държава в ЕС.

В програмата са включени още вдъхновяващи лектори, като Йерун ван Хертум от холандската компания Strypes, представители на 3 стартиращи бългaрски компании, работещи в областта на Smart Cities: Melissa Climate, Tickey, Veloxoft и др.

Целта на серията от събития, подкрепени и от Холандския ICT (технологичен) клъстер в България, е да сподели опита на иновационните екосистеми в двете страни и да подпомогне сътрудничеството между стартиращи и утвърдени компании от различни индустрии. Фокусът е върху обмяната на добри практики между публичния и частния сектор и засилващата се роля на урбанизма в живота на хората.

Какви технологични решения са реализирани в Амстердам и как иновациите и сътрудничеството с компаниите са подобрили средата, са само част от въпросите, на които гост-лекторите на първото Dutch Innovation Café: Smart Cities & Smart People ще дадат отговор.

Холандия е лидер в областта на „умните градове“, зелените и устойчиви технологии и управлението на проекти, свързани с климатични промени. Устойчивите бизнес модели, отворените данни и иновативни примери за успешни публично-частни партньорства са темите, по които серията от „умни“ кафета за градски иновации ще обменят знание и опит приложими и към българската среда.

 

 
+