Skip links

Как разбирамe иновациите днес? Форумът Explorer 2018

Innovation Explorer 2018 се провежда с генералната подкрепа на: Unicredit Bulbank, VISA, Telenor и в сътрудничество с: Microsoft, SAP, Questers, SoftServe, ICAP, BMW, eMag, Empower Capital, LauncHub Ventures и др.

ИНОВАЦИИТЕ ВЧЕРА

Когато Тим Харфорд (един от любимите ни автори, авторът на Undercovered Economist, Financial Times) говори за иновации, винаги подчертава, че 50-те иновации, които са променили света, са всъщност изключително прости, семпли творения, такива като ралото и хартията. Другите – софистицирани и сложни, най-вече технологиите, започвайки от часовника, през компютъра, интернет обират лаврите. А всъщност, най-абстрактните иновации, като “Дружеството с ограничена отговорност” и “интелектуалната собственост” и са метаиновациите с най-голяма заслуга за икономиката. Всички те ни учат за начина, по който функционира света и за начина, по който променяме взаимоотношенията помежду си. Всеки път, когато с иновация решаваме един проблем, ние обичайно създаваме нов и забравяме удобно за това, добавя той. Нашият опит е резултат от човешка трагедия, не само на гениална усилена работа.

Не можахме да се въздържим да не поканим Тим Харфорд за лектор на Експлорър, въпреки големия хонорар, който изисква, но за съжаление той отказа за тази година и ще обсъдим отново за 2019-та. Но сега е време, да разкажем за тези, които приеха и контекста на 2018-та.

ИНОВАЦИИТЕ УТРЕ

На 22 февруари 2018 г. ще имаме възможността да осмислим иновациите, своята култура и бъдещето си с лектори от Amazon, Google, Facebook, Ocado, Microsoft, Challenge Prize Centre, New York University’s (NYU) Stern School of Business, SoftServe и др. Имената им вече са обявени на сайта ни и можете да прегледате подробности.

Ще посрещнем у нас за пръв път: авторът на книгата “The Sharing Economy”, Арун Сандарараджан, NUY Stern, Директорът Публични политики на Facebook за Централна и Югоизточна Европа, Габриела Чех, Директорът за Централна и Югоизтона Европа на Amazon Web, Джим Фанинг, Директорът Иновационни програми на Google, Стефани Фастре, Директорът технологии на Ocado, Пол Кларк и др.

Innovation State of Mind. Food for thought е темата на четвъртото издание на форума Innovation Explorer Day, който ще се проведе в Sofia Event Center. Не пропускайте да се заредите с вдъхновение и мотивация за цяла година напред.

Основна тема на събитието е отново същността на иновацията и как постигаме култура на иновациите, която подпомага устойчивото подобрение на средата ни на живот. Иновациите се считат за най-важната съставка в съвременната икономика. Създаването на иновационна култура може да консумира голяма част от организационната и правителствената енергия за преодоляване на противодействащите сили на инерция и ентропия. Но след като идеята успешно се приложи в публичните политики – може да бъде ползвана за добро (Сингапур, Швейцария, Естония).

Според Глобалния иновационен индекс (Global Innovation Report 2017), през 2017 г. България подобрява своето представяне в иновациите, като заема 36-та позиция, спрямо 37-ма позиция през 2016 г., а същото плавно покачване на представянето се наблюдава и в Европейския иновационен индекс (European Innovation Scoreboard), където страната с усилие излезе от зоната на най-изостаналите страни в областта на иновациите, където заемаше последна позиция и премина в зоната на умерените иноватори през 2017 г.

Тази тенденция, заедно с нарастващите инвестиции в региона, засиления интерес към предприемаческа активност, навлизането на професионално знание за иновации у нас, са определящи за добрите ни перспективи в областта на иновационното лидерство.

Какво вече научихме за иновациите и колко близо сме до пътя на иновационното лидерство, ще научите с нас на 22.02.2018 г.

+