Skip links

Как да направим иновациите лесни?

„Иновация“ е една от най-модерните думи в бизнеса. Но като контрапункт на това твърдение е и една от най-неразбраните. „Търговска тайна“ е, че в основата на успеха на всяка една от компаниите, за които често четем в медиите е инвестицията предимно в иновации.

Да разбираш от иновации, не значи да ползваш повече ресурси, а да изразходваш и насочваш ресурсите си по-ефективно. И успехът в модерния свят не означава да бъдеш гений, а по-скоро да бъдеш възможно най-практичен. А когато става дума за стратегическо мислене и планиране, не е въпрос на “think big”, a всъщност на „think small“ – фокусиране върху по-малко, но по-важни цели.

Ето как да направите иновациите лесни:

  1. Започнете с малки, поддържащи (инкрементални) промени на продуктите и услугите, които предлагате. Направете ги по-евтини и по-бързи с добавената си стойност за клиента. Тествайте ги сред успоредни целеви групи и ги оптимизирайте в ход.
  2. Никога не инвестирайте в радикални иновации, без да сте верифицирали идеята си на пазара.
  3. Стимулирайте служителите си сами да предлагат промени и да подобряват работата си и начина си на живот и те ще ви се отплатят, като започнат сами да предлагат идеи за нови бизнес стратегии, продукти и услуги.
  4. Успешните иноватори, няма да преоткрият топлата вода, може просто да успеят да променят леко стратегията ви, за да създадат по-ефективен, опростен и лесен бизнес подход, който да донесе позитивни финансови резултати.
  5. Не четете и не мечтайте за иновациите на големите, а се вгледайте в своите ресурси и възможности, всяка компания е уникална и може да създаде своя специфика в подхода си веднага.

За да правите иновации е нужно да инвестирате в иновационния си капацитет: структури, ресурси, мотивация. Иновацията е лесна, ако не подценявате нито един от тези компоненти. И не е въпрос на финансови средства и обезпеченост, а на правилен подход и разбиране на „модерността“ в думата иновация, като провокация към „практическата“ и страна.

Бизнесът на иновациите, като бизнес, е най-близо до модата. Ако не излизаш с нова колекция всеки сезон си мъртъв, независимо дали това е “внезапна смърт” под натиска на конкурентите или “дълга и мъчителна агония”, заради отказа ви да търсите нови хоризонти.

+