Skip links

Изведнъж парите спират да идват. Сега какво?

Иновации в криза

Бизнес в криза

В безпрецедентна ситуация сме, която поставя под сериозен риск бизнеса, особено стартиращите малки и средни предприятия. На собствениците ни се налага да взимаме много трудни решения. Дори не сме подозирали, че трябва да мислим за това, преди няколко седмици само. Ако имате служители на работа е още по-лошо. Отпратили сте ги на работа от дома, защото държавата е обявила извънредно положение и препоръчителна социална дистанцираност. Не сте убедени, че имате пари за заплати и осигуровки, защото клиентите ви са в същото положение като вас.

Разбира се, ако не се паникьосате е важно да осъзнаете три неща:

  • в криза, всички ние все още харчим пари, но с различен приоритет!
  • ако не сте в бизнеса с храни и напитки, хигиенни консумативи, лекарства и изобщо продукти от първа необходимост, ще трябва да се приспособите и да работите по нов начин, но да работите!
  • ако изпитвате сериозни финансови затруднения и не можете да покриете нуждите и разходите си, на пазара все още има финансови решения за това. Предоговаряне на задължения, условия по договори и наеми. Заеми, кредити, помощ от приятели, роднини, семейство, по-големи компании с натрупан буфер, дори конкурентите ви, могат да се окажат приятели в трудните времена.

Иновации в криза

Независимо в коя сфера оперирате, винаги има начин да иновирате бизнеса си.

  • Ако сте в сферата на услугите и още не сте 100% дигитални поне в процесите си, сега е моментът да го направите
  • Ако имате на склад продукти, които залежават, особено ако са с изтичащ срок на годност, не унивайте. Обмислете да ги продавате по телефона. Да се свържете с публичен сектор. Да ги предложите на едро. Да ги предложите в обект, който не е затворен, като големите хранителни вериги и бензиностанциите, например. Да ги продавате онлайн;
  • Ако сте малък бизнес, който е зависим от офлайн търговския си обект и неговото съществуване, също помислете, дали вашите клиенти и в момента нямат нужда от вашите продукти, но просто не могат да стигнат до вас;
  • Ако в крайна сметка се налага да посещавате работното си място, направете график един по един, през конкретен часови диапазон и със сторги санитарни мерки, така хората няма да се засичат, за да не нарушавате препоръките за социална изолация, а работният процес ще продължи да тече.

Търсете нови решения, бъдете гъвкави, взимайте примери от други страни и работещи идеи на други компании. Всяка криза е възможност за намиране на креативни решения, така че дефинирайте правилно проблемите си, и най-вече приоритетите, и решение ще се появи.

+