Skip links

История на изобретенията. Вторите велики 6.

Ако не сте проследили кои са първите 6 иновации, които са повлияли на света, вижте тук.

А ето и следващите 6:

Барутът – около 1000 г. – Китай

Макар и едно от най-разрушителните изобретения на човечеството, барутът променя историята. Открит е в Китай около 1000 г. Твърда уплътнена смес от взривни вещества с метателно действие. Сместа се състои от сяра, въглища и селитра. Използва се като заряд в огнестрелните оръжия и за направата на пиротехнически смеси и експлозиви.

Очилата – около 1300 г. – Италия

Очила са изобретени в Италия около 1300 г. Това е уред за корекция на дефекти в зрението или за защита на очите. Коригиращите очила са от лещи: изпъкнали сферични (при далекогледство), вдлъбнати сферични (при късогледство), цилиндрични (при астигматизъм), призматични (при кривогледство); основен принцип: намаляват или увеличават фокусното разстояние на очната леща, за да се постигне ясен образ върху ретината Защитните очила против различни лъчения и замърсявания от прах, вода, частици, са от специални материали и различна форма.

Печатарската машина – около 1445 г. – Германия

Печатарска машина е изобретена от Йохан Гутенберг от Германия около 1445 г. Това е полиграфична машина за получаване на идентични с оригинала отпечатъци от редварително изработена печатна форма. Видът на печата, на хартията (ролна или листова) и на печатния апарат определя конструкцията на печатарската машина.

Микроскоп – 1590г. – Нидерландия

Микроскопът е изобретен от Захариас Янсен от Нидерландия 1590 г.и е оптичен уред за наблюдаване при голямо увеличение (до 2000 пъти) на малки (обикновено невидими с невъоръжено око) обекти и детайли по тях. Състои се от обектив и окуляр. Увеличението на микроскопа е произведение на увеличението на обектива и окуляра и е ограничено от дифракционни явления. Според целите и устройството си микроскопът е обикновен, бинокулярен, металографски, инструментален, поляризационен, електронен и др. Съществуват данни, че Галилео Галилей освен телескопа е ползвал и уред за наблюдаване на микроскопични тела.

Телескопът – 1608 г. – Нидерландия

Телескопът е изобретен от Ханс Липерсхайм от Нидерландия през 1608 г. Това е астрономичен уред за изучаване на космичните тела по електромагнитното им излъчване. Телескопите са гама-, рентгенови, ултравиолетови, оптични, инфрачервени, радиотелескопи. Оптичните телескопи са рефрактори (лещови) и рефлектори (огледални).
За първи път телескоп е използван за астрономически цели от Галилео Галилей. С негова помощ той открива пръстените на Сатурн и 4 спътника на Юпитер (Галилееви спътници).

Калкулаторът – 1642 г. – Франция

Калкулаторът е конструиран от Блез Паскал от Франция през 1642 г. и е изчислително устройство за извършване на аритметични действия с цифрова информация. Числата и действията, които се извършват с тях, се набират ръчно чрез цифрова и функционална клавиатура.

+