Skip links

INNOVATION EXPLORER 2020

ДА ЗАТВОРИМ ПРОПАСТТА В ИНОВАЦИИТЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

INNOVATION EXPLORER 2020

20.02.2020 е датата за новото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer 2020. Организираме го съвместно с Капитал.

Датата ни е наистина футуристична и впечатляваща, а „космическата одисея“ ще се случва на добре познатото място – Sofia Event Center.

Пропастта

България е на 37 място в глобалния инновационен индекс, който всяка година подготвят в партньорство INSEAD и Cornell College of Business. В Европейския иновационен индекс e на предпоследно място, след всички страни членки на Европейския съюз, като зад нас остава само Румъния.

Ако перифразираме Харари и Толстой: “всички успели нации си приличат, а всички провалени нации са провалени по своему“. Несъответствие, пропуски, липсващи инвестиции, пропаст, отсъстващо образование в областта на иновациите, ниски бюджети за R&D, без публична стратегия и политики. От другата страна – жизнеспособна, „горяща“ и включваща над 2000 души предприемаческа екосистема с малко на брой фондове, бизнес ангели, вече успешни екзити, свой език, събития, мечти.

КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ

Въпросът, който поставяме на форума за 2020 година е как да направим отскок? Как да си поставим правилните цели, стъпки и проект за изпълнение, който да доведе до позиционирането на България в топ 10 на глобалните иноватори?

Отговорът му ще търсим, разбира се, в сътрудничество със западни експерти, футуролози, икономисти, математици, инвеститори, предприемачи и с българските им колеги, които работят в тази посока. Световно известният футоролог Герд Леонард ще коментира силата на подривните иновации за социална промяна на обществото. Филип Буланже, един от най-известните френски футуролози, пък ще докаже, че битката за смелостта и иновациите е една и съща битка. Даниел Лорер, инвеститор, ще говори за стимулите и източниците на иновации. Артур Пантелидес за стратегиите в обществото, Хана Фрай за математическите модели и данните, като източник на съвпадения, повторяемост и модели на човешко поведение. За любовта.

За да събудим искрата на иновациите трябва да задаваме критични въпроси. Колкото повече – толкова по-добре. Когато спре задаването на въпроси, ние ограничаваме мисленето. Разцветът на  иновациите през 70-те и 80-те години на миналия век се прави от хора, които са се обучавали през 60-те години на миналия век – време, в което хората активно са се съмнявали в авторитетите. Нека направим същото днес.

Информация

Повече информация предстои да публикуваме на страницата нa събитието във Facebook, ТУК. Както и на сайта на събитието: www.innovationexplorer.bg

Благодарим на страхотните ни партньори от UniCredit Bulbank и Kaufland, които първи потвърдиха, че ни подкрепят и за новото издание на форума.

С генералното медийно партньорство на БНР.

Креативната концепция за 2020 година е поверена на рекламна агенция HAVAS.

Вдъхновението е от книгата на Judy Estrin: Closing the innovation gap: Reigniting the Spark of Creativity in a Global Economy

+