Skip links

INNOVATION EXPLORER 2019

INNOVATION EXPLORER 2019

На 21-ви февруари 2019 ни предстои петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer 2019. Oрганизираме го съвместно с Капитал.

В него ще става дума за границите отвъд предела на възможностите на технологиите и хората. Как прекрачването на тези граници води до добро или лошо, успех или провал. Светослав Иванов от 120 минути на btv, вече повдигна въпроса през 2018 г. за „черното огледало“ (препратка към сериала Black Mirror), а на нас това ни дава повод, да я доразвием.

И така, темата за 2019 година официално е:

BEYOND ULTIMATE FRONTIERS OF TECHNOLOGY & HUMANS

 • Къде ни водят тези граници?
 • Колко далеч?
 • Има ли последна бариера, която няма да преминем?
 • Създават ли се технологиите извън нашия контрол и дали са добри или лоши?

Innovation Explorer 2019 ще има само два, допълващи се, но също и противоречащи си панела: Технологии и Хора.

Технологичният панел e за изобретатели, които създават магически продукти и услуги извън човешките граници, по подобие на „черното огледало“.

Панелът „Човеци“ ще ви срещне със забележителни новатори в областта на медицината, спорта, изкуството, икономиката и политиката, които оставят след себе си значима следа, без ползването на технологии, само със силата на човешките ум, воля и креативност.

И с двата ще пътувате извън предела на границите на човешките възможности, за да потърсим вдъхновение там, където никой друг не е бил преди, по сполучливата метафора на един друг научно-фантастичен филм.

КОИ СА ТОП ЛЕКТОРИТЕ ДО МОМЕНТА?

 • Дан Рамсден, Креативен директор на BBC, Англия
 • Butzi, Магьосник и лектор по креативност, Франция
 • Стивън Томас, Директор на американския център за Публично здраве, САЩ

Защо избрахме тази тема?

 1. Защото светът все по-експлицитно се дели на технологични и изоставащи нации. За разлика от САЩ, Китай, Сингапур, Южна Корея, Дубай и др., процесите, които текат в много европейски, африкански и азиатски страни поставят все по-радикална бариера между тях и нас, между технологиите и хората, възможностите и упадъка.
 2. Втората причина е, че в България се слага лесен знак на равенство между изобретение и иновация, а като най-голям проблем може да посочим липсата на правилно разбиране и оценка по обслужването по комерсиализация на иновациите. От наша гледна точка липсва цяло звено в страната ни, което да помага на изобретателите да комерсиализират продуктите си и да обслужва идентифицрането на проекти с реален пазарен потенциал, които могат да бъдат краен продукт. Да свързва изобретателите с хора, които разбират пазара.

WORKSHOPS

Отново, разбира се, ще имаме и работилници, като тази година те ще бъдат две:

 • Radical Collaboration, в която ще научите какъв е процесът, за да сработи експертизата на противоположни професионалисти от разнообразни сфери, като музикант и икономист, физик и философ, инженер и писател, за да се постигне иновация. Как това се случва на практика и как води до по-качествени идеи и креативни проекти.
 • Playfulness, в която ще се забавлявате, докато развивате творческите си умения под формата на предизвикателства, които са едновременно игрови, но и уроци по лидерство и изграждане на доверие и мотивация в екипа.

Повече информация предстои да публикуваме на страницата ни във Facebook, ТУК. Както и на сайта на събитието: www.innovationexplorer.bg

Благодарим на страхотните ни партньори от UniCredit Bulbank, SAP, Nestle, BMW, които първи потвърдиха, че ни подкрепят и за новото издание на форума.

Креативната концепция за 2019 година е заслуга на рекламна агенция Реформа.

+