Skip links

Innovation Explorer 2018. Innovation state of mind: public policies for innovation

Innovation Explorer 2018

Отново заедно с Капитал ще предизвикаме българския пазар да мисли иновативно, да мисли за по-добро бъдеще, този път в един различен контекст, на фона на Председателството на България на Съвета на Европа през 2018 година.

Запазете си датата 22.02.2018 година, Sofia Event Center, за да се запознаете с някои от водещите имена в международния бизнес, академичните и консултантските среди по темите иновации, икономика и предприемачество.

Иновациите като културна нагласа: политики за иновации

Как избрахме темата за 2018 година?

Изборът на всяка тема за следващо издание на форума за иновации Innovation Explorer, е надграждащ и консистентен. Започнахме с малки стъпки от методите (2015), компаниите и хората иноватори (2016), глобалните дебати и предизвикателства пред иновациите (2017), за да вървим към голямата картина и през 2018 година ще търсим това, което прави цялостно политиките и държавите успешни в областта на иновациите и икономиката, а не само примери за отделни компании, инициативи или хора в тях.

България все още е в края на Европейския индекс за иновации, въпреки че подобрява своето представяне през последните 3 години, включително и в глобалния индекс. Също, благодарение на Председателството на България на Съвета на Европa, темата за публичните политики в областта на иновациите е не само важна, а почти задължителна на фона на големия интерес на Европа да подобри представянето си в областта на иновациите на фона напредъка на САЩ и Китай.

Но нека привидно политическата тема не ви обърква, отново фокусът на събитието е тесен – върху бизнеса и неговото участие в динамичния свят на иновациите, върху доброто образование по темата и най-вече върху това, да направим термините прости, разбираеми и лесни, като им вдъхнем живот с практика и примери. Обещаваме ви, че това събитие ще покаже две неща: как можем да говорим интересно, а не скучно, за публични политики и то без клишета и популизъм, и второ: колко е важно да имаме единна културна нагласа за иновации.

Кога е успешна една държава?

Как говорим по темата какво прави една държава, успешна като държава и колко важни са ценностите и нагласите за пътя на иновациите? Тази година ще разкажем тази история през три големи теми в модерната икономика:

  • По темата The Sharing Economy (Споделената икономика) за Innovation Explorer 2018 сме поканили Arun Sundarajan, който е автор на едноименната книга и е преподавател по мениджмънт в Leonard N. Stern School of Business, USA.
  • По темата The Circle Economy (Кръгова икономика) ще разчитаме и тази година на партньорството си с Европейския институт за иновации и технологии EIT, както и на Cleantech Bulgaria, които ни помагат с подбора на лектори.
  • И последната ни тема е Future Economy: Space&Technology (Икономика на бъдещето), която ще проследи промяната, която предстои в развитието на цивилизацията и как технологичния процес води до преосмисляне на хуманитарната перспектива и морала.

Лекторите отново са от няколко категории – предприемачи, консултанти, университетски преподаватели, представители на публичната сфера, като по традиция, работилниците на форума ще са обвързани с основаната тема и те са:

  • Strategic Design, която ще води Levent Korkmaz от екипа на Begital
  • Inclusive Design (Включващ дизайн), работилница за социални иновации, за която каним изключителния екип на Amazon web.
  • Winning potential investors с водещия лектор от екипа на ICAP, Hristo Kassovski

Храна за мисълта. Енергия за Промяна.

Обърнете внимание на две страни, които толкова се различават в културната си нагласа в еднакъв времеви диапазон.

В доклада на Европейската комисия за Босна от 2016 има един параграф, който не ми излиза от главата и той е, че „25 години след войната, основната причина страната да не просперира с бързи темпове е песимизмът и липсата на вяра у хората, че могат да променят нещата, който парализира институциите и гражданите”.

От другата страна стои Естония, която 25 години след отвоюването на независимостта си, претендира за една от най-модерните страни в света и води като лидер в дигиталната трансформация на Европа с решение към своите 1,3 милиона граждани да добави 10 милиона електронни граждани, за да развива своята икономика.

Къде е България по този път и дали вече носим в ДНК-то си трите надграждащи съставки на иновациите: позитивност, амбиция и мащабно ускорено мислене?

ПУБЛИЧНИТЕ ПОЛИТИКИ, като КУЛТУРА НА ОБЩЕСТВОТО

Публичните политики трябва да овластят иновациите в една страна, като дават пример, за бързо случване на нещата, без страх, корупция и с оптимизъм. Но за да адресираме тази тема, ние сме поканили, както публични фигури, така и чуждестранни гости с широк наднационален опит.

От миналогодишните лектори ще предадат щафетата на своите колеги: Декс Торик-Бартън (САЩ) и Шира Леви Баркан (Израел), като доразвият концепцията си за новите комуникационни общества в света, подобни на държави и причините за успеха на нациите си в областта на иновациите. За това, възможен ли е технологичен прогрес без морален прогрес и кое ни движи напред към бъдещето.

И така: Иновациите като културна нагласа: публични политики за иновации е темата на Innovation Explorer 2018. Датата е 22.02.2018 година.

Innovation Explorer Day ще се реализира за четвърта поредна година с генералната подкрепа на UniCredit Bulbank.

+