Skip links

Innovation Explorer 2018 in detail

Премина и поредното четвърто издание на международния форум за иновации Innovation Explorer, който организираме съвместно с Капитал, както и с генералната медийна подкрепа на btv.

Отново посрещнахме хилядна аудитория, места и столове в залата не достигаха, но това не помрачи настроението на нашите гости.

Събитието откриха Огнян Златев, Председател на представителството на Европейската комисия в България, Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община и Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Водещ и модератор беше журналистът от бтв Светослав Иванов.

“Tехнологиите и иновациите са чудесното проявление на мечтите на хората, но те разгръщат тъмната страна на човешката природа. И трябва да намерим баланса. Нашият баланс, като човешки същества, които използват свои собствени инструменти и творения. Нуждаем се от нашите спасители. Спасители, които могат да ни защитят от Черното огледало. Това е целта на Innovation Explorer – да ни даде възможност да говорим свободно и да бъдем честни. Да даваш и да получаваш „Храна за размисъл!”, каза Светослав Иванов в откриващата си реч на събитието.

Огнян Златев ни пожела да мислим “възвишено и мащабно”, а кметът на София, г-жа Фандъкова изрази готовността на Столична община да подкрепя иновативността на града и неговата модернизация. Янев изказа увереност, че Агенция за инвестиции ще привлече компании, като глобалните иноватори Amazon, Facebook, Google, Ocado, които бяха гости на форума, като бъдещи инвеститори в страната, защото тя става все по-привлекателна инвестиционна дестинация по данни от последните години.

Ето и кратко обобщение на темите, идеите и презентациите на нашите лектори, като започваме с откриващата презентация „Публични политики за иновации“ на Едуард Страсер, Основател на Института за иновации в политиката и тези от панела на големите: Facebook, Amazon, Google, Ocado, Microsoft.

Едуард Страсер се пошегува, че рядко свързваме двата термина „политика“ и „иновации“, но всъщност без иноватори именно в публичната сфера, ние не се развиваме като общество:

Габриела Чех, Директор публични политики на Facebook за Централна и югоизточна Европа обясни нарастващата отговорност на социалната мрежа към истината. „Ние изтрихме над 30 000 фалшиви акаунта по време на президентските избори във Франция, при нас има 0 човека, които създават съдържание и 100% от хората, работят затова да защитават истинното разпространение на информация и реалната комуникация между потребителите“.

Джим Фанинг, Директор на Amazon за Централна Европа показа 14-те лидерски принципа, които стоят в основата на иновационната култура на компанията:

Линдзи Силваси, която заместваше по нейна препоръка Стефани Фастре, Ръководител на иновационните програми на Google и до скоро беше заемала същата позиция, разви темата за нуждата от специализирани иновационни центрове за бързо прототипиране на продукти по метода Дизайн мислене, който помага на Google да бъде конкурентноспособен и бърз иноватор.

“Светът се променя и в момента възрастовата граница за работа е паднала надолу до 15-16 години и се е вдигнала нагоре до 80-90 години, т. е., едновременно на пазара работят три поколения, с различни цели и нужди: аз, майка ми, сина ми и дъщеря ми, това е революция, която трябва да осмислим, каза Мария Мелкова от Майкрософт, която отговаря за маркетинга на компанията в Европа и Азия.

Пол Кларк, Технологичен директор на Окадо показа пълната автоматизация на работните процеси в тяхната компания, където хора и роботи вече работят заедно:

В следобената част започнахме с панела на инвеститорите, където участваха Георг Рааб, Представител на Европейската комисия, който отговаря за финансовите инструменти, Стефан Ганчев от LAUNCHub Ventures, Филип Генов от UniCredit Bulbank.

Важното, според Филип Генов, за пазара у нас:След този панел в следобената част чухме още: Фредрик Шейде, Директор дизайн в Теленор, по въпроса за „човешкия дизайн“ и огромната нужда от експерти и дизайнери на потребителски опит.

Барт Ламот, от ICT Group Холандия за иновациите, които решават големи социални предизвикателства:

Бари Бранд, Директор иновации в Saatchi&Saatchi за иновацията в човешките взаимотношения, а именно – в епоха на технологии да не забравяме нужда от внимание, нежност и отношения помежду си:

Оливие Ушер, за стимулирането на иновациите чрез финансови награди по конретни теми по модела на Nesta, Prize Challenge Center.

Последва панела за българската мечта, културната ни нагласа и ценностите, които ни обединяват като нация, заедно със Саша Безуханова от Move.bg, Едуард Страсер и Стефана Здравкова.

На финала чухме, ясно и обяснимо, какво е блокчейн технология от Светлин Наков, основател на Софтуерния университет.

С това и приключи изданието на форума за 2018-та година. 

Повече снимки и информация можете да откриете на страницата ни във Facebook, ТУК.

+