Skip links

Innovation Explorer 2016 блиц сесии – Пресиян Петков

Innovation Explorer Day – 25.02.2016 Sofia Tech Park

Пресиян Петков, Eксперт „Стратегия“, Теленор България

(Защо е важно?) Как да мотивираме иновациите в България?

Ние като мобилен оператор трябва да пристъпим към следващото технологично ниво и коренно да променим начина, по който правим бизнес в момента. На прага сме на нова вълна на растеж и трансформация на телекомуникационните услуги – тяхната еволюция/революция на дигитално ниво и предоставянето на цялостно дигитално изживяване за клиента (като продукти и услуги), което е отвъд прага на простото предоставяне на даден вид свързаност и комуникационен канал. Нашата цел като мобилен оператор е да променим начина на живот на хората към по-добро използвайки всички нови възможности, които дигиталното бъдеще ни предоставя. Това именно е областта където да бъдем иновативни и да дадем пример за другите компании, не само на българския пазар, но и на световния – начинът по който се възползваме от предоставена възможност за растеж и това до каква степен сме в полза на обществото.

Удовлетворени ли сте от нивото на иновации във вашата компания, можете ли да посочите примери?

За момента нивото на иновации в Теленор България според мен не е на високо ниво или поне на нивото, на което един бъдещ лидер в областта на дигиталните услуги трябва да бъде. Въпреки това има много положителни знаци, че тази ситуация ще се промени. Най-важното е, че е осъзната необходимостта от драстична промяна сега и веднага! Първите стъпки към тази промяна са изграждането на нова стратегия за развитие на компанията, където иновациите заемат водещо място и са сред основните стълбове на бъдещия ни растеж на полето на дигиталните услуги.

 

Като пример за иновации в компанията бих могъл да посоча инициативите за регионално сътрудничество между компаниите на Теленор Сърбия, Унгария и България, които са иновативни от гледна точка на новия процес на работа и транснационално сътрудничество в областта телекомуникациите (ново за телеком пазара в региона).

 

Друг пример за нещо ново и иновативно в Теленор България, който бих дал е инициирането на общ проект с организацията „Космически Предизвикателства“. С тях започнахме работа по изграждането и пускането в експлоатация на глайдер дрон, с който колегите от техническите дирекции да извършват разнообразни дейности по планиране, наблюдение и поддръжка на базовите ни станции.

Какво очаквате да се промени в света ни, коренно, скоро?

  • Изкуствен интелект – навлизането на изкуствения интелект на технологичния пазар е неизбежно, но и пълно с доста неизвестни. Интересно ще бъде какво ще предложат големите гиганти Google и Facebook в тази сфера и как това ще промени телекомуникационния и дигитален бизнес.
  • Дигитален свят – и на мен все още не ми е много ясно какво ще представлява новото дигитално общество, но си го представям, че скоро ще мога да получавам цялата информация и съдържание (било за забавление или работа), което ми е нужно, да пазарувам и плащам всичко, което искам от мобилното си устройство навсякъде, по всяко време и по-най лесния и приятен начин ☺. Реално си представям, че този тип устройства ще навлезнат във всеки един аспект от нашия живот и всичко ще бъде много по-различно и лесно за в бъдеще. За да бъдат успешни, то новите дигитални продукти и услуги трябва да подобряват живота на хората и да дават нови възможности за развитие.
  • Използване на ресурсите на планетата по различен начин и преминаване от консуматорско общество към устойчиво развитие с основна цел опазване на природата– ако не го направим скоро, неизбежно ще трябва да си търсим друга планета, която да ни приюти и тогава нито дигиталните услуги или изкуствения интелект ще имат някакъв смисъл ☺

Не пропускайте да си направите ранна регистрация до 7 февруари за най-голямото събитие за иновации, което ще се проведе в България, на 25.02.2016 година, в Sofia Tech Park – Innovation Explorer Day.

+