Skip links

Innovation Explorer 2016 блиц сесии – Моника Ковачка-Димитрова

Innovation Explorer Day – 25.02.2016 Sofia Tech Park

Моника Ковачка-Димитрова, Старши мениджър проекти, САП Лабс България

(Защо е важно?) Как да мотивираме иновациите в България?

Като даваме добри примери и ги споделяме, както и като се популяризират методите за иновации. Ако успешните компании споделят своите методи за иновация и как тези методи помагат на бизнеса, постепенно и другите компании ще се присъединят. Но това е процес и отнема време, нуждата от подобрения ще го ускори. Засега обаче нека показваме повече успешни примери, как иновациите и въвличането на всички колеги от всички нива в иновацията помага на бизнеса. Ние самите в SAP често първо правим нещата вътрешно в компанията и едва като се огледаме виждаме, че можем да споделим този опит и да дадем знания и на другите, че това ще им бъде полезно.

Удовлетворени ли сте от нивото на иновации във вашата компания, можете ли да посочите примери?

Да, в нашата компания се стимулират иновации на всички нива – в продуктите, в процесите и хората участват много активно. SAP е една от компаниите, която въвежда масово Design Thinking като начин за създаване на продуктите си и този модел е достъпен до всички офиси и отдели. От гледна точка на процесите сме включили всички гъвкави методологии, като Scrum, Kanban, DevOps, за да подобрим начина, по който хората работят. Екипите имат възможност да добавят допълнителни техники като Pair Programing и Test Driven Development и сме горди, че офисът в България е един водещите в тази област като постоянно експериментира и търси все по-добри начини на работа. Всяка година се патентоват най-добрите разработки в софтуерните продукти и имаме колеги от България с десетки патенти. За да подпомогнем иновативните идеи на колегите, имаме TGiF инициатива, която окуражава колегите в петък да работят по личен проект. В последната година имаме инициативи и за Intrаpreneurship.

Какво очаквате да се промени в света ни, коренно, скоро?

Много неща могат да се променят. Това, което ни се иска и се стремим да подпомагаме, е образованието да успява да отговори на все по-растящите нужди на бизнеса от квалифицирани кадри. Бизнесът постоянно се развива и образованието следва да се развива със същия темп. Като компания имаме различни програми в подкрепа на образованието – като Знания за успех“, „Роботика за България“, „SAP University AllianceSAP Scholarship Program Study iT First, “SAP Back2School”. Бизнесът трябва да върви ръка за ръка с образователните институции и се надяваме с обединените усилия да постигаме все по-добри резултати. Образованието е една област, в която иновацията е безценна – надяваме се да се насочват все повече усилия към по-добро образование и по-добро бъдеще, защото това, на което научим децата днес, ще е промяната, която ще видим в света утре.

Не пропускайте да си направите ранна регистрация до 7 февруари за най-голямото събитие за иновации, което ще се проведе в България, на 25.02.2016 година, в Sofia Tech Park – Innovation Explorer Day.

+