Skip links

Home-made green Sofia

Еколозите твърдят, че 25 кв. метра зелени листа през слънчев ден произвеждат толкова кислород, колкото изразходва човек за същото време. 

Една озеленена тераса носи красота, ведрост, кислород, прохлада, пречиства въздуха, променя средата.

В последните години София, за съжаление, е на челните места по замърсяване на въздуха (силно запрашен и опасен за здравето) и показателите не се подобряват, затова решихме да започнем собствен проект, който да адресира този проблем до всички ни.

От 25 февруари 2017 година започваме конкурс, който тестово ще се реализира на територията на Столична община, а ако е успешен – и в други населени места и на национално ниво. Участниците ще могат да качват снимки от свои проекти за зелени балкони, тераси, градини в четири категории:

  1. Частни балкони и градини. От 1 до 3 м. От 3 до 7 м. и над 7 м.
  2. Фирми – със собствени сгради или офиси с балкони, градини.
  3. Детски градини и училища със собствена зелена площ, която е създадена с усилия на децата.
  4. Междублокови и креативни пространства.

За всяка една категория ще има следните награди:

  • 15 000 лв. награден фонд за най-красива градина/тераса, разпределен пропорционално между четирите подгрупи в конкурса.
  • Табелка „най-красива градина в града (за конкретната година)“ и грамота за фирми или училища и детски градини в съответната категория.
  • Предметни награди.

Целите, които си поставяме и партньорите, от които ще имаме нужда са следните:

Цели – поне 200 нови озеленени и красиви креативни площи за първата година в София-град. Поне 10 000 въвлечени участници, партньори, медии, компании.

Партньори – градински центрове, дизайн студиа, посланици на кампанията, професионални градинари-съветници, медии, фотограф, жури с отношение към околната среда.

Планираме да осъществим проекта с цялостната ни мрежа от партньори, на първо място с Cleantech Bulgaria, Nitram и др., но каним всеки с идеи и желание да се включи още на този ранен етап да дава идеи и предложение, как да го направим добре.

Очаквайте подробности скоро…. И следете на Фейсбук страницата ни за информация за конкурса.

 

+