Skip links

Финансов имунитет

Иновации в криза

Докато всички говорят за здравето и подсилване на имунитета ви срещу вирусните инфекции, обърнете внимание на грижата за бизнеса си и изграждането на неговия имунитет.

Жизнен цикъл

Кризите идват и си отиват. Понякога са очаквани, друг път – не. Всеки бизнес има свой жизнен цикъл или срок на годност, казано по-просто и приспособявянето е ключът към неговия дълъг живот.

Ето и четири правила в криза за финансов имунитет:

1. Елиминирайте всички несъществени разходи

Всички излишни неща, за които сте плащали трябва да бъдат преосмислени и веднага да предприемете lean стратегия (да съкратите излишните разходи и дейности, всичко което не носи пряка добавена стойност за вас и вашите клиенти). Време е да правите сами или с всеки член на екипа ви повече от едно нещо, за да спестите. Не тъгувайте за офиса, ако трябва да се откажете от него, когато нещата се подобрят, ще си вземете нов.

2. Ако оперирате в сфера на бизнеса с висок риск, сега е моментът да помислите как да пренастроите спешно бизнес модела си

Вземете примера с всички отменени събития, поради наложеното извънредно положение и препоръка за социална изолация. Много организации, които оперират в тази сфера бързо се досетиха, че могат да организират събитията си онлайн под различна форма – видео конференция, уебинар, уеб изложение, събитие в социалните медии, в уебсайтовете си или чрез други дигитални и телекомуникационни приложения. Да, приходите им ще бъдат радикално намалени, но също и разходите.

3. Това е моментът да говорите с най-добрите си и доверени клиенти и контрагенти.

Те ще знаят, че ви е трудно. Договорете си разсрочено плащане, дългосрочни договори с взаимни отстъпки. Работете на бартер, ако е нужно. Най-важното, проактивно покажете отношение, отговорност, подготвеност да решавате заедно проблемите и предизвикателствата. Не чакайте да се натрупат вноски за наем, преди да съобщите, че не можете да ги платите. Не избягвайте да кажете истината на служителите и партньорите си.
Предстоят тежки времена за собствениците на малък бизнес в цялата страна. Предприемането на стъпки за намаляване на разходите сега, проучване на алтернативни варианти за финансиране и поддържане или изграждане на силни връзки с кредиторите ви ще бъдат от ключово значение за оцеляването на компанията ви.

4. Гответе се за момента, в който кризата ще отмине, за да наваксате

Ако досега сте били с дефанзивна стратегия, сега ще атакувате, за да се възползвате от ефекта на на “най-бързия”. Ще трябва да действате решително, докато другите още се подготвят и да се възползвате от възстановяването на икономиката първи. Това означава да имате план за действие, маркетингова стратегия, готова рекламна кампания или промоция, бърз внос на стоки на добра цена и пр. Да отворите малкия си козметичен салон и да имате нови предложения за клиентите си и още по-добро обслужване от преди. Да предложите бонуси на служителите си в IT компанията ви за повече работа или бонус на търговците ви, за да удвоят сделките.

Оптимизъм

След депресията винаги идва оптимизъм, но докато хората са още предпазливи в харченето, вие имате шанс да блеснете с бързина, нови решения, адаптивност, хъс и не на последно място здрав труд.

+