Skip links

Декарбонизатор и Дигитална етажна собственост са победителите в кохорта 6 на Иновейшън Стартър в партньорство с Веолия

Партньорство

През 2020 г. Софийска вода, част от Veolia, подписа 5-годишен меморандум за сътрудничество с агенцията ни за иновации Innovation Starter.

В първата съвместната кохорта през 2021, която беше трета поред за акселератора, възможността за финансиране, техническа подкрепа и договор за развитие на проекта си с Веолия получи стартъпът SatGeo. Компанията развива технология, базирана на сателитни изображения за идентификация на течове по водопроводната мрежа. Тя доказа своята висока ефективност с поредица от полеви тестове. Демо на тяхната услуга може да откриете ТУК.

ПобедителиТЕ

Съвместната програма на „Софийска вода“  и агенцията за иновации през 2022 беше с основна тема “Нулеви въглеродни емисии”. В нея победителите са две компании. 

  1. Декарбонизатор” е проект на експертите от Варна – Михаил Симов и Калин Николов. Те са насочили усилията си към намаляване на вредните емисии от двигателите с вътрешно горене. Разработват проекта си с помощта на Технически Университет-Варна, където са изградили и научна лаборатория “HyLab”. Продуктът на тяхната компания “Техноватори” се нарича декарбонизатор (Decarbonyzer). Това е система за производство на газ – оксиводород, която се инсталира към двигатели с вътрешно горене. В синхрон с работата на двигателя, декарбонизаторът произвежда необходимото количество газ, който подаден през всмукателната система участва в горенето. Тъй като е допълнителен източник на енергия, оксиводородът води до много по-пълноценно изгаряне на горивната смес и по този начин  намалява вредните емисии от двигателя и разхода му на гориво. Проектът на Техноватори вече беше отличен като един от победителите в конкурса на фондация Карол Знание – „Предприемачи в Науката“ през 2021 г.
  1. “Дигитална Етажна Собственост” или по-просто казано “Вход-експерт” комбинира опита на своя създател Мартин Димов. Той е IT със специализация в киберсигурност и в същото време е домоуправител в столична кооперация. Платформата не само дигитализира процеса по плащане и отчетност в жилищните сгради, но и дава възможност за комуникация и колаборация по важни теми на съседите. Спечели ни със своя лек дизайн и блестящ потребителски опит (UX). Мартин управлява няколко сгради на доброволчески начала. Така му хрумва и идеята, че на хората са нужни достатъчно средства, с които да се обновява и поддържа не само сградата, но и площите около нея. Покрай този си опит, той създава „Вход ескперт“, за да улесни, подобри и автоматизира процеса по поддръжката на етажна собственост от гледна точка на домоуправителя, касиера и всички добри съседи, живущи в един вход или кооперация. 

ИСТОРИЯ

В пролетната кохорта на Innovation Starter Accelerator през 2022 г. кандидатстваха 20 идеи, от които 7 бяха приети в акселераторската програма и с помощта на обучение и менторство развиха финалните си презентации: Акуалитика, Водорасло, Декарбонизатор, Дигитална етажна собственост, Констант динамични системи, Слънчева духалка и Предистик.

Акселераторската програма на Иновейшън Стартър получава дългосрочна  подкрепа от “Софийска вода” АД, Аурубис България и Европейска инвестиционна банка.

 

+