Skip links

700 нови български изобретения само за година чакат патент

През май месец тази година btv анонсира развитие в работата на Българското патентно ведомство. Рекорден брой заявки за български изобретения са били подадени през последната година – в патентното ведомство са постъпили близо 700 молби за издаване на патент. За да бъде одобрен един патент, той трябва да отговаря на две изисквания: иновативност и изобретателност в световен мащаб.

От подадените близо 700 молби за последната година регистрирани са малко повече от половината. Срокът за издаване на патент е от две до пет години. Затова от скоро учените предпочитат да регистрират изобретенията си като полезни модели. Срокът за това е 6 месеца, а иновацията е защитена за 10 години.

Най-много са желаещите да патентоват свое изобретение в областта на машиностроенето, електротехниката и фармацията. През 2014 година се очаква общия брой на заявките да мине 1000.

Повече можете да прочетете тук: http://m.btvnews.bg/article/bulgaria/obshtestvo/700-novi-balgarski-izobreteniya-samo-za-godina-chakat-patent.html

+