Skip links

5 стартъпа на Фаза 3 в ClimAccelerator Black Sea (Bulgaria) 2022

5 компании ще получат техническа подкрепа за бизнес развитие

ClimAccelerator Black Sea e програма за ускоряване и финансиране на решения за еко-иновации, която допринася за екологичната устойчивост и намаляването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата.

Акселераторът за стартиращи еко-идеи е подходящ за екипи, които имат амбиция да развият бизнес моделите си в областта на кръговата икономика и да работят в посока преодоляване на последиците от климатичните промени.

В България проектът се реализира от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум Румъния-България, с водещ партньор Impact Hub Bucharest.

ClimAccelerator Black Sea се финансира от публично-частното иновационно партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

На 05-ти октомври онлайн жури в състав Маню Моравенов, Българска фондова борса, Теодора Борисова, Солвей България и Любомир Филипов, Софийска вода, част от Веолия, определи кои са проектите, които ще получат техническа подкрепа в акселератора за климатични действия ClimAccelerator Black Sea Bulgaria на Фаза 3.

Това са:

1. Vodoraslo

С проект за напълно естествен и екологичен биорекатор с водорасли за пречистване на въздуха. Чрез фотосинтеза, микроводораслите използват вредните газове като хранително вещество и това, което генерират, е кислород. За сравнение, микроводораслите фотосинтезират до 40 пъти по-бързо в сравнение, с което и да е било друго земно растение.

2. Edgy Veggy

През 2018-та година, в София отваря врати малък еко-ресторант с кетъринг меню за веган храна. От 2019 г. е на локацията, на която е и днес –  ул. Уилям Гладстон 18. И от тогава рецептите им на растителна основа носят изобилие на вкусове, които напомнят „невеган“ хапването, което клиентите познават отпреди. В резултат на което, София се сдобива с интернационална „бърза храна“ на растителна основа, приготвена прясно всеки ден.

3. Hotfarm

E иновативна българска земеделска компания, която създава първото по рода си кръгово люто производство в едноименната ферма и влага в авторските си рецепти и продукти технологично знание, което ги прави достъпни и за потребители с непоносимост към лютото по принцип. Идеята за „здравословно люто“ и „здравословно пикантно“ от България кулминира в създаването на собствен сорт люта чушка, наречена „Български дух“.

 

4. Meteo Rocks

На Meteostorm са изцяло ново поколение метерологични услуги със собствен алгоритъм и комбинация от сензорна със сателитна технология, които с диагноза до половин час ви информират за времето и предизвикателствата в света на климатичните промени. Младата компания работи в две посоки – доставка на собствени продукти и доставка на данни. Притежава собствен модел метеорологична станция B.O.T.E.V, със сертифицирано метеорологично оборудване на фирма Barani Design и собствен метеорологичен модел WANGA с висока резолюция за територията на България. Както и Nowcasting прогноза, чиято цел е краткосрочни (до 60 минути) прогнози с много висока точност за валежи, бури и градушки.

5. Senstate

Senstate е компания за технологии в областта на околната среда (EnvTech), която предлага базирани на данни екологични и интелигентни градски решения за подобряване на екологичната стабилност и ефективност на градовете и правителствата в посока на преход към нулева нетна стойност. Решенията, които предлага, се основават на приложения от следващо поколение и усъвършенствани хардуерни системи, които позволяват на предприятията и правителствата да събират сензорни данни за околната среда в голям обем, с цел анализ, прогнозиране и вземане на решения спрямо най-големите източници на влошаване на околната среда като замърсяване на въздуха, замърсяване на водата и трафик в градовете.

  • За повече информация: [email protected] 
  • Кои компании спечелиха участие на Фаза 1 и Фаза 2 вижте ТУК
+