Skip links

20 години български уеб. 20 години dir.bg

На 25 април празнуваме 20 години от създаването на първия български портал Dir.bg.

от Уикипедия, свободната енциклопедия:

Интернет е глобална система от свързани компютърни мрежи, които използват стандартен Интернет комплект протоколи (TCP/IP), за да обслужват милиарди потребители по целия свят. World Wide Web e изобретена от Тим Бърнърс-Лий, английски физик и компютърен специалист през 60-те години на 20 век, който ръководи и нейната първа реализация в мрежата на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в края на 1990 г.

Интернет служи за отдалечен достъп до голямо разнообразие от информационни ресурси и услуги, най-известни сред които са взаимосвързаните хипертекстови документи на World Wide Web (WWW) и електронната поща.

Данни за България:

Пенетрацията на интернет у нас, към 2018 година, според данните на „Интернет уърлд статс” (Internet World Stats) е над 60%, но в действителност, достъп до интернет има над 80% от населението на страната. България продължава да е и сред първите 10 държави в света с най-бърз 4G интернет, показва проучване на Open Signal. Средната скорост у нас през мобилните мрежи е 34,07 мегабита в секунда, пред страни като Австралия, Канада, Белгия и много други. (най-бърз интернет традиционно има в Сингапур с 45,6 Mbps и Южна Корея с 43,5 Mbps. Средната скорост в света е едва 16,2 Mbps.).

20 години ентусиазъм в Българския уеб

В момента, в който започнах този текст, разбрах колко е трудно да си представя как са минали последните 20 години от живота ми. Преди 20, аз съм била на 20 и тогава Владимир Жеглов е създал първия български портал dir.bg, с който години наред всички проверявахме имаме ли връзка…

Веднага след него – Любен Белов и Виктор Пенев създадоха ГЮВЕЧ, от който впоследствие се роди Нетинфо, появиха се mail.bg на Момчил Шумаков, Az-media на Жюстин Томс, investor.bg на Любомир Леков, малко преди това Web Media на Александров, по-късно Sportal на Стилиян Шишков, Програмата на Чаба Сабо, BG-mamma на Марина Кузманова и колелото се завъртя необратимо.

В същите години, на същия терен, други хора отвоюваха и друга важна битка: “Интернет общество”, в лицето на Вени Марковски и Димитър Ганчев се бореше за защита и либерализация на пазара, огромната конкуренция сред интернет доставчиците свали цената на месец до 25 лв. за потребител у нас и интернет стана достъпен и масов.

Вярвате или не, от тези години в България съществуват професиите, като онлайн журналист и редактор, онлайн медиа и рекламен консултант, дизайнери в уеб, специалисти по потребителски опит (UX) и др.

Но това, което никой от нас няма да забрави е, как всички ходехме с дънки, вместо с костюми, ентусиазма ни, как гледахме Венци Костов (Piero 97, сега Httpool), Иван Иванов (Cybermark, преди това Dir.bg) с огромен респект и ентусиазъм, (аз, Александър Варов (Mail.bg, Investor.bg, Netinfo) и до ден днешен така си го гледам :), а Жюстин Томс (Az-media, ABC Design & Communications) енергично започна проекта Бг сайт, който стана емблематичен за общността ни и обучаваше всички.

Бяхме една малка шепа хора и всички се познавахме – от медиа агенциите, медиите, рекламодателите, които плахо стъпваха в уеб, до консултанти, дизайнери и журналисти, а вещи дами, като Ани Великанова и Ирина Порузян обясняваха какво е “банер” и “импресия”, “уникален браузер” и “потребител”, и “клик”.

В момента най се боя да не пропусна някого – момчетата от Аргент или стария екип на Пиеро97, Диди Енчева и Ясен Манолов (тогава ZAC), Ирина от Маркетинг комуникации, или Клавдия от MediaS, или…. толкова много хора и приятели: Момчил Миков, Мартин Петров, Боряна Желева и мн. мн. други!

Не мога да пропусна влизането на големите традиционни медии в уеб – Радосвет Радев и Максим Бехар бяха един силен тандем, после Икономедиа се дигитализира и любимия Капитал стана достъпен в мрежата, примера последваха и Санома Медиа Блясък България, които купиха портала Rozali…

За 20 години в уеб се завъртя многомилионен бизнес: медии, електронна поща, сайтове с услуги, електронни магазини, генератори и пр. Имаше успешни екзити, влязоха чужди инвеститори, после някои си тръгнаха, бизнеса се професионализира и си изгради кадри.

Имаше мечти и разочарования, като в бума на сайтовете за споделени оферти. Имаше сбъднали се и провалили се прогнози, като тази за успеха на множеството малки медиа дигитални агенции, които се разочароваха от маржовете. Имаше опит. Изключителен професионален опит. И най-добрите хора, които познавам и до днес.

Толкова много спомени, толкова много енергия, но най-вече – толкова много оптимизъм. Изнасяхме презентации за ръстове с по над 300% на година в продажбите, вярвахме че „уеб“ ще бъде медиа номер 1 в близкото бъдеще (надценихме времето и подценихме телевизията), а най-смешното беше, че след появата на събитията на Българската уеб асоциация, IAB Bulgaria, а дори преди това и на ФАРА, все се събирахме и обсъждахме уеб нещата на жаргон и с наша си терминология, без да се уморяваме или да ни омръзва.

Колко малко са 20 години и колко много са 20 години. Вече 4-5 поколения професионалисти работят в уеб и имат своите нови кризи – на фалшивите новини и медиа фантоми, новите технологии за планиране на реклама – програматик и семантични данни, модерен дизайн и битката за оцеляване на рекламния бизнес модел срещу гигантите, които завлядяват уеб като Facebook, Google, Amazon, Youtube…

Колко отдавна беше, когато двете онлайн метрики – Нилсън и Гемиус, подредиха и систематизираха данните на пазара, колко отдавна беше, когато се събрахме заедно всички за последен път.

The Next Bulgarian Web Conference

Е, сега имаме повод: 20 години бг уеб = 20 години Dir.bg и един рожден ден, на който ще споделим и отпразнуваме всичко което ни вълнува за новите 20! 

За екипа на Иновейшън Стартър е огромна чест да организира този рожден ден и тази конференция, която да направи ретроспекция на миналото и да ни вдъхне нови мечти за бъдещето.

Заповядайте на конференцията The Next Bulgarian Web с основателите на българския уеб, новите „звезди“ и международните гости от The Independent, The Financial Times и др., които избрахме за вас, на 25.04.2018 година в зала Ефе на хотел Маринела, за да обсъдим всичко, което ни вълнува заедно! Вход свободен.

Вижте повече на сайта на събитието тук: 20.dir.bg

+