Skip links

16 стартъпа завършиха акселераторската програма ClimAccelerator Black Sea (Bulgaria) 2022

Климатичният акселератор е с финансиране от публично-частното иновационно партньорство на ЕС Climate-KIC

Второто издание на регионалната програма за ускоряване на еко-иновации и решения в областта на кръговата икономика, която в България се ръководи от Innovation Starter, а в Румъния от Impact Hub Bucharest приключи.

8 компании на Фаза 1, 3 компании на Фаза 2 и 5 компании на Фаза 3 преминаха през регионални срещи, климатична оценка, обучения, менторство и достигнаха до демо ден, на който да покажат напредъка си пред инвеститори, бизнес ангели и партньори на програмата.

Демо денят се проведе при открити врати в София Тех Парк на 9.12.2022 г. за България и онлайн на 7.12.2022 г. за Румъния. Сред завършващите през 2022 г. са компании като Агровар, които се занимават с регенеративно земеделие, Watseful, които произвеждат интериорен материал от рециклирана пластмаса, Configurator 3D, които предлагат софтуер за дизайн и подредба на инсталации от соларни панели за покриви, MeteoRocks, които предлагат супер точни краткосрочни прогнози за климата, веригата ресторанти за веган храна Edgy Veggi и др.

Акселераторът ще продължи в малко по-различен формат и през 2023 и 2024 г. като Open ClimAccelerator Black Sea с допълнителна подкрепа от частни корпоративни партньори и фокус въху по-малко, но качествени стартъпи. До момента през 2-те години на провеждане през него преминаха в България 30 стартъп компании, които са привлекли общо 2,5 мил. евро финансиране за развитието си. Общо за България и Румъния стартъпите са 90, а размерът на привлеченото финансиране е над 6 мил. евро. Консорциумът Румъния-България е един от успешните проекти между двете държави, които отбелязват сериозен напредък в прехода си към зелена икономика през последните 2 години и чрез популяризиране на редица общи събития, доклади и инициативи свързани с опазването на околната среда и Зелената сделка на ЕС.

За повече информация: [email protected]

+