Skip links

14 еко-иновации от България излизат на международната сцена

На 10.12.2021 г. в София Тех Парк се проведе финалният демо ден в акселераторската програма ClimAccelerator Black Sea (Bulgaria)

Румънско-български консорциум

ClimAccelerator Black Sea се реализира у нас от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум Румъния-България, с водещ партньор Impact Hub Bucharest и в партньорство с Climate Vertical.

ClimAccelerator Black Sea се финансира от публично-частното иновационно партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

ДЕМО ДЕН

14 стартъпи в три различни фази от своето развитие показаха напредъка, който са постигнали благодарение на обученията, менторската подкрепа и финансирането предоставени от програмата.

Кои са стартъпите отличени от акселератора? 

Бързо-растящите компании на фаза 3 са медените гелове MelliGel, kоито придружават тазгодишната българска експедиция на Антарктида, био ореховите масла и други вкусни орехови продукти на Gourmoli, технологията за намаляване на въглеродния отпечатък на автомобилите на Technovatorz.

На фаза 2 спечелиха 20,000 евро 3 дружества – Zero Wave, kрекери, произведени от остатъчното производство на бира; Infinity Toy Box, платформа за многократно наемане и абонамент на детски играчки; SatGeo, сателитна технология за откриване на аварии и течове по водопроводната мрежа.

На фаза 1 спечелиха 5,000 евро 8 дружества – Foodobox, Сламка, Основа, Севарекс, Сенсато, Констант Динамични Системи, UrbaCulture, Наопаки.

Това, което обединява всички 14 компании е работата им в сферата на кръговата икономика – преизползане на отпадъчни ресурси, генериране на енергия, щадящи решения за природата и борба с климатичните промени.

Вижте видеото от демо деня ТУК

Снимки на компаниите ТУК

Кога, как и кой избра победителите ТУК

+