Skip links

Благотворителна кампания за достъп до иновативна технология у нас

КАКВО СЕ СЛУЧИ ДО МОМЕНТА?

Както знаете, в края на месец август решихме да подпомогнем благотворителната кампания за набиране на средства за закупуване на апаратура (четири апарата) с цел запазване на косата при лечение с химиотерапия на сдружение „Дара Хелп“. Системата за охлаждане на скалпа, която е доказан начин за намаляване значително загубата на коса или дори пълното й запазване, при прилагането на химиотерапия, е одобрена от Американска агенция по храни и лекарства FDA.

С помощта на медийното партньорство на портала bg-mamma, също на mail.bg, btv, ladyzone.bg, zdrave.bg и puls.bg и личната история на Живка Бояджиева, един от основателите на сдружението, достигнахме до над 100 000 потребители и благодарение на това, над половината от средствата за първия апарат бяха събрани.

А това е Живка:

Кой дари и подпомогна кампанията можете да видите ТУК.

ПРОБЛЕМЪТ, КОЙТО ТЕХНОЛОГИЯТА РЕШАВА

Косопадът е сред най-тежките вторични ефекти от химиотерапията. Косата окапва, защото химиотерапията засяга всички клетки в тялото, не само раковите. Космените фоликули са особено чувствителни, тъй като се размножават много бързо.

Унищожаването на космените фоликули може да бъде повлияно благоприятно чрез система за охлаждане на скалпа по време на терапия – т.нар. „охлаждащи шапки“. Механизмът намалява температурата на скалпа преди, по време и след инфузията. Това води до свиване на кръвоносните съдове (вазоконстрикция) и намаляване на кръвотока към фоликулите на космите с 20 до 40%, при което по-малко количество от химиотерапевтичното вещество може да достигне до фоликула и да навлезе в клетките. Предполага се, че влияе и върху тяхната биохимична и метаболитната активност.

Днес тези системи се използват в над 30 страни по света и вече десетки хиляди пациенти годишно се възползват от тази постоянно развиваща се иновативна технология. За пациентите това означава задържане или напълно предпазване от загубата на коса, което от своя страна означава психологическа възможност за частично запазване на контрол, лично пространство и окуражаване за позитивна нагласа към лечението.

БЕНЕФИЦИЕНТИ

По план първите два апарата ще бъдат предоставени на “МБАЛ Сердика” и ИСУЛ, като ще могат да бъдат ползвани безплатно от пациенти в България.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ, ОЩЕ МАЛКО УСИЛИЕ ОСТАНА:

Сметката, по която се събират средства, е:

Сдружение „ДАРА ХЕЛП“

IBAN : BG 26 UNCR 7000 1522 5432 24

Банка: Уникредит Булбанк

Основание: Благотворителна кампания по набиране на средства за апарати за охлаждане на скалпа при онкоболни

Повече за организаторите:

“Дара хелп” е сдружение, което осигурява допълнителна подкрепа, консултация и експертна грижа за онкоболни пациенти и техните близки.

Повече информация за дарителската кампания може да получите на:

e-mail: [email protected] и на телефон +359 888 722 347

+