Skip links

Емануела Манолова

Доц. д-р инж. Емануела Манолова, Мениджър Бизнес развитие - железен силикат, Aurubis Bulgaria

Дамите обичат науката и науката също обича дамите. Симбиозата води до експлозия на енергия, в която практиката започва да се преплита с науката, а науката създава нови полета. Да си доцент, доктор на два университета, млад инженер на годината и водещ специалист в мултидисциплинарна област, която е в авангарда на приложните науки и бизнес развитието, не е лошо постижение за човек още преди Христовата възраст. А настоящето продължава да носи изненади.
Доц. д-р инж. Емануела Манолова е мениджър „Бизнес развитие – железен силикат“ в „Аурубис България“. Железният силикат е отпадък от промишленото производство на мед. Депонира се, но може да се превърне във важен продукт. Емануела работи по иновативни проекти за
развитието и прилагането му. Тя е доктор по строителни материали, изделия и технологии на Университета Артоа в Бетюн, Франция. Има докторска степен в същото направление и от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Когато не търси приложения на железния силикат – преподава. Когато не преподава – ходи на ски. Когато е възпрепятствана да отиде на планина – ходи на театър. Стана и Млад инженер на годината за 2018 г. – отличие, което се присъжда от Федерацията на научно техническите съюзи в България.
„За мен е истинско предизвикателство да търся приложения на материал, за който засега има открито само едно в целия свят. Задачата ми е да намеря нови такива, както и да съм в постоянна връзка с потенциални клиенти“, казва за своята работа Емануела. Виждали ли сте
украса за коледна елха от железен силикат и пешеходна пътека, която не замръзва? Д-р Манолова ще ви разкаже за свят, в който формулите не са така плашещи.

Емануела Манолова
+