Skip links

Лична: Basic Guidelines Page

I. СТАТИЯ

Използвайте вградените стилове на форматиране

Спрямо добрите практики за индексиране на съдържанието в страниците, добре е да се използват стиловете за форматиране на текст, които се намират в лентата с инструменти на редактора освен стандартните Bold и Italic и са показани на картинката долу.

Стилове за заглавия

Има 3 стила за заглавия, които са подредени по тежест и ориентират търсачките, кои елементи от текста са с първостепенно значение и кои с по-маловажно. Йерархията на заглавията е низходяща от най-висока към най-ниска степен: H1, H2, H3 (4, 5 и 6 са идентични по тежест с 3). Така например, в конкретния случай, заглавието „Статия“ е форматирано с H2, а подзаглавието „Използвайте вградените стилове за форматиране“ е маркирано със стила H3. NB! Не използвайте H1, когато маркирате заглавия в съдържанието, вместо него използвайте H2 – те са еднакви, но H1 е запазено за самите заглавия на страниците и това е важно за правилното индексиране от Google.

Стил за цитати

Когато се налага да маркирате даден пасаж от текст като цитат, използвайте вградения стил за него. Той се намира на таблото с инструменти в редактора, а иконката му изглежда по следния начин: quote
А ето как изглежда нагледно, вградения стил за цитат, с който да маркирате вашите текстове.

Стил за номерирани списъци

Когато ви се налага да вмъквате номерирани списъци сме предвидили специален стил, който активирате чрез клик върху иконката от снимката долу. Преди да кликнете слектирайте на списъка си, като не слагате предварително номера, а само изписвате компонентите му всеки на отделен ред. numberedТака ще изглежда вашият номериран списък:
  1. Примерен подреден списък
  2. Примерен подреден списък
  3. Примерен подреден списък
  Аналогично, ако ви се наложи да публикувате неномериран списък, то използвайте стила чрез клик на иконата показана на картинката долу: unnummbered А ето и как изглежда нагледно неномерираният списък:
  • Примерен неномериран списък
  • Примерен неномериран списък
  • Примерен неномериран списък

Стил за интервюта

QandAВъпроси и отговори можете да стилизирате от менюто формати на редактора. На разположение са два специални стила – един за въпросите и един за отговорите, които обозначават визуално двата вида реч нагледно в статията. За да работят максимално коректно и да се визуализират стиловете, е добре да изберете съответния стил (Question или Answer) преди да въвеждате или копирате текста. Това е нагледен пример за правилно форматиран въпрос? А това тук, пък е форматиран отговор.  Това е нагледен пример за втори правилно форматиран въпрос? А това тук, пък е форматиран отговор на втория въпрос. 

II. Снимки в ТЕКСТ

Направени са и 3 стила за равняване на снимково съдържание в текст. Вмъкнете снимка във текста чрез бутона“ Добавяне на файл“ който се намира над текстовия редактор и непосредствено след това можете да изберете една от следните три позиции показани по ред чрез снимките долу, а именно: picalignляво равнена – използвайте този стил за малки изображения, които да вмъквате в текста. централно равнена – този стил е предвиден за средно големи изображения и най-вече за инфографики. businees-canava3   без равняване – когато имате големи и качествени снимки, които създават фонова атмосфера, можете да ги оставяте без равняване, така те ще заемат полето от край до край на екрана. 10996857_338469303025327_2305511332450290426_o NB! Има и опция за дясно равняване, но не я препоръчваме за генерално ползване в сайта, тъй като не винаги снимките ще стоят добре до дясната колона със свързаните кутийки.  

III. ГАЛЕРИИ В ТЕКСТ & GALLERY WIDGET

Обръщаме внимание, че на разположение има два метода за визуализиране на галерии в съдържанието на сайта. Галериите в текст можете да използвате почти във всички категории на публикациите си, докато „джаджата“ Галерия е създадена специално за нуждите на публикации от тип Събития.  NB! Не е удачно да използвате и двата метода в една публикация, защото е възможно да се  получи проблем между работата на скриптовете на сайта. addmedia3III.I. Галерия в текст – когато искате да вмъкнете галерия във текст, подобен на този тук трябва да следвате стандартните стъпки с бутона Add Media като обаче влезете в специалния режим Create Gallery – показан на картинката долу.intexgallery2 След това маркирайте колкото изображения искате да влязат в състава на Галерията която подготвяте да влезе в текста и натиснете синия бутон Create new gallery  в дъното на диалога за избор на медийни файлове.intexgallery3 Ще ви се отвори още един прозорец, този път само със вече избраното съдържание, в него редактора ви предлага да изберете подредбата/ последователността на избраните снимки и графики. След като я подредите отново натиснете синия бутон в дъното „Insert into post“. Резултатът трябва да изглежда по следния начин: Вече създадена и вмъкната галерия може по всяко време да бъде редактирана, пренареждана и обновена с допълнителни снимки, ако ви се налага да направите промени в последствие       widgetadd3III.II. Gallery Widget – за публикации от категория Events- препоръчваме използването на джаджата Галерия, която се добавя в Page Builder-a на съответната публикация. Тази галерия е предвидена, когато имате голямо количество снимки, които не е удачно да се изсипят накуп в текст. widgetgallery widgetgallery2Реда и подредбата на снимките в джаджата става чрез нейното редактиране, на същия принцип на който редактирате и останалите блокчета в Page Builder и промените биват обновен, когато запаметите цялата публикация. Дизайна на джаджата има свое вградено заглавие и по-широки отстояния отгоре и отдолу. Галерията ограничава визуализацията до 10 снимки в текст, след което преминава в режим „Fullscreen“.  Gallery Widget Test Innovation Starter BoxNB! Не препоръчваме widget Галерия да се слага в текст, тъй като предвидените отстояния при заглавието и тези в дъното ще създадат визуално счупване в тялото на текста.

IV. Вмъкване на видео в текст

addmedia3Видео от YouTube се вмъква лесно. Натиснете бутона „Add Media“ над лентата с инструменти в редактора. След това изберете опцията „Add from URL“ както е показано на картинката. videoembedВъведете URL-а на видеото, например от YouTube и кликнтете синия бутон Insert into post. Видеото ще стане видимо във визуалния редактор. Адреса на видеото можете да редактирате по всяко време, като кликнте върху него в редактора. videoembed2 Ето и как ще изглежда вашето вмъкнато видео:  

V. РАЗМЕРИ ЗА COVERS, BOXES & LIST THUMBNAILS

За всяка публикация системата използва една „Featured image“ картинка, която излиза на няколко места. За да излезе коректно на всички места трябва да покрива следните изисквания: Lists Thumbnails: 150×150 – малката картинка която излиза във листовете на всички категории: Posts(Blog), Resources, CSR, Results, Events и т.н.thumbs   Home Square Box: 390×390 (това са квадратните кутийки на първа отново за  Posts(Blog), Resources, Results)boxes Home Rectangle: 780×390 (това са по-широките правоъгълници за CSR и Events) rectangles Article Cover Image: 600px мин. ширина ( ако картинката е достатъчно широка, я поставя и като корица вътре в статия).coverpic   NB! Ако искаме една картинка да излиза на всички позиции за Events и CSR – трябва да е 780×390 пиксела. За всички останали публикации минималните изисквания са 600х390 пиксела.    
+